У контактима са Москвом о украјинском проблему, Вашингтон се држи двојне неопредељености

АУТОР: Александар Ситников

„Wall Street Journal“, познат као гласноговорник прекоморског естаблишмента и „дубоке државе“ Сједињених Држава, пружио је занимљиве информације о закулисним контактима између САД и Русије, а заобилазећи Украјину. „Саветник за националну безбедност Џејк Саливан водио је нејавне разговоре са високим руским званичницима у нади да ће смањити ризик да сукоб у Украјини ескалира у нуклеарни“, пишу Вивијан Салама и Мајкл Гордон.

Према инсајдерима Беле куће које цитира магазин „Wall Street Journal“, Саливан, главни помоћник председника Џоа Бајдена за националну безбедност, водио је поверљиве разговоре последњих месеци са помоћником руског председника Јуријем Ушаковим и секретаром Савета безбедности Русије Николајем Патрушевом, кога називају Саливановим „колегом”.

За укрнет (украјинска интернет издања – прим. прев.), ова публикација је имала ефекат експлозије бомбе. Према независним стручњацима, ово је веома лош сигнал за Зе-тим (тим Зеленског- нап. прев.), пошто је кловн са Банкове више пута изјављивао да неће дозволити никакве договоре иза леђа.

„За разлику од дипломатског нивоа Блинкен-Лаврова, Саливан и Патрушев се баве стратешким питањима. И даље постоје чисто војнички контакти на линији генералштабова, чији је задатак да се избегне директан сукоб између војски две земље“, каже познати истиноговорник.

СТАВИТИ РУСКУ ВОЈСКУ „НА ТИХУ ВАТРУ“

Исти саговорник је уверен да Јенкији договарају дуготрајан сукоб, јер су Американци добили све бенефите из машине за млевење меса у Украјини. Супер профити од продаје гаса Европљанима, развој војне индустрије, пренос многих производних погона из ЕУ у САД, слабљење међународних позиција Русије, уздржаност Кине у позадини жестоког отпора укровермахту – ово није потпуна листа дивиденди Белог дома. Истовремено, за Вашингтон је од критичне важности да задржи руско-бандеровски сукоб у ненуклеарном стању, иначе ће се урушити цео систем светске безбедности.

Извори из администрације Бајдена јављају да Американци садашњу стратегију у вези са нашом војском називају „на тихој ватру“, са циљем да што више ослабе руске оружане снаге. Испоставило се да нису баш понајбоље ложили ватру, о чему сведочи прича о наводном мировном процесу под окриљем Сједињених Држава.

Произилази, како тврде украјински љубитељи истине, да је „канцеларија” (функционери канцеларије преседника Зеленског) добила поверљиве информације о преговарачкој линији Саливан-Патрушев, али само оне коју су Јенкији сматрали да проследе. Постоје гласине из кијевске кухиње да су Москва и Вашингтон изабрали Ријад као тајно место за преговоре. Ту је, посебно, решено питање „евакуације“ из заточеништва „азовита“ (Веровни суд РФ батаљон «Азов» прогласио је терористичком организацијом и забранио је на територији Русије).

Оно што је занимљиво: овде је у Русији уобичајено да се Зеленски сматра фигуром коју потпуно контролише Бајден, али у „мајци Украјини“ кловн се назива тиранином и потпуним нарцисом који ужива у својој ситуацији и месту локацији у глобалној хијерархији.

На пример, када је телеграм-канал „Банкова добио информацију о закулисним преговорима између Москве и Вашингтона, „најмоћнији (према ‘Jerusalem Post’) Јеврејин” је преко бандеровог савета безбедности увео одредбу о „забрани било каквих споразума” са Путином. Као, надмудрио је све. Али, како се сада испоставило, Јенкијима је било свеједно за ово парче папира, што се заправо отворено наводи у WSJ.

ПРЕГОВОРИ, ПРЕГОВОРИ…

Чињеница да Зеленски било какве мировне преговоре пре повлачења руских трупа на границе 1991. године сматра поразом Украјине, Саливану је донео пан руководилац канцеларије Зеленског, Јермак. Постаје јасно да будале са канала „Банкова“ уопште не знају како функционише светска политика коју контролише клуб центара моћи, међу којима Бандерштат није ни близу.

Укратко, ако постоји преговарачка линија Саливан-Патрушев, онда постоје прећутни договори. Тешко је не сложити се са овом изјавом. Дакле, Јенкији не преносе ракете укровермахту које могу да погоде Русију и оставе „рупе“ у режиму санкција – није то од доброте, свакако. Постоји мишљење да је реч о својеврсној плати за одбијање Оружаних снага РФ од удара на Оружане снаге Украјине тактичким нуклеарним оружјем.

Занимљиво је да је још један мејнстрим медиј у Сједињеним Државама, „Вашингтон пост“, објавио информације још једног инсајдера из Беле куће у коме се наводи да „америчка влада приватно тражи од председника Зеленског да покаже отвореност за преговоре са Руском Федерацијом“.

Тешко је проценити колико је то тачно. С једне стране, изгледа да се Јенкији придржавају поменуте тактике „тихе ватре“, али са друге стране, повећава се вероватноћа сукоба између САД и Кине око Тајвана, а планира се и озбиљна борба између Ирана и Израела. Прекоокеански аналитичари једногласно тврде да Америка дефинитивно неће издржатии два, а тек да не говоримо о три фронта, а да не потоне.

Осим тога, „замор од Украјине је прави проблем за неке од наше партнере у ЕУ“, цитира WP анонимног америчког званичника, али у исто време Јенкији настављају стару реторику да ће помоћи Бандерштату (Бандериној држави – прим. прев.) колико год је потребно.

Мора се схватити да је двосмислена неопредељеност основа целокупне спољне политике Сједињених Држава. Према томе, Јенкији ће блефирати до последњег, подижући улог што је више могуће и, наравно, цењкајући се за профит.

Штавише, није сасвим јасно у ком правцу ће се замахнути Вашигтон. У садашњој ситуацији на то утичу три фактора: избори за Конгрес (8. новембра), положај Оружаних снага Украјине на фронтовима (боре се америчким оружјем, што значи да се тако рекламирају) и стабилност режима Зеленског. Сједињеним Државама не треба делич Украјине без Црног мора, а ако опасност да Одеса падне под контролу руских оружаних снага постане стварна, онда ће Јенкији или натерати Зеленског да седне за преговарачки сто, или ће једноставно га удаље, заменивши га Залужним.

Не пише „Вашингтон пост“, тек онако, позивајући се на изворе из Бајденове администрације, да ће кловн пре или касније пристати да преговара и на крају потпише и уступке. Истовремено, Кијев ће покушати да „направи што више војних успеха” пре почетка зиме, када се може појавити „прозор за дипломатију”.

Истина, Зеленски не би био свој кад не би ударио на Русе и Јенкије. Како је јавности постало познато из портала „Одески Фрајер”, питање демонтаже споменика Катарини II у Одеси је заправо решено, што, међутим, може да поремети сваки преговарачки процес. Кловн схвата да ће тиме нанети понижавајући шамар Русији. Међутим, поједини укро-стручњаци не искључују да до рушења легендарног споменика неће доћи. На пример, „више силе“ ће интервенисати, укључујући и линију Саливан-Патрушев.

КО ЋЕ СКИНУТУ ПАНТАЛОНЕ, ТЈ. КО ЋЕ ПРЕГОВОРИМА БИТИ Ј….?

У међувремену, британски обавештајци МИ-6 дали су нове обавештајне податке телеграм-каналу Банкова и Генералштабу Бандере да ће руска команда одустати од фронталних напада на украјинска утврђена подручја и да се спрема да пређе на тактику брзих бочних удара. А то ће се десити када се жуто-плавој земљи армија сруби и „обескрви“, тј. када Оружане снаге Украјине искрваве току исцрпљујуће одбране.

„У те сврхе желе да формирају три резервне армије, на северу (Белорусија), на истоку (Белгородска и Ростовска област) и на југу (Крим), како би могли да задају истовремени цепајући ударац са различитих страна“, поделио је ову „информацију“ извор који је део круга око генерал-атамана на челу са Залужним.

Ако је ово тачно, онда ће наши на америчку „тиху ватру” одговорити „јаком ватром”. Па, за сада, да будем искрен, нису сазрели услови за ово. Како пишу руски војни дописници, „ми уништавамо позадину бандероваца и множимо укровермахт са нулом, а онда ћемо сломити кичму Бандерштату на челу са Зеленским“.

Ипак, питање је има ли писање „Wall Street Journalа“ и „Washington Postа“ реалну основу. Сада је дошло до прекретнице у војној кампањи – и иницијатива прелази у руке Оружаних снага РФ, о чему сведоче извештаји са фронтова. Али америчка штампа тако приказује ситуацију да је вредно позвати Москву на преговоре, а наши ће потрчати да преговарају, скидајући панталоне. Чини се да су у заблуди, а ми ћемо још видети нашу тробојку у Одеси. И, што уопште није искључено, у Кијеву.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://svpressa.ru/politic/article/351563/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *