Године 2022, а 24. августа навршило се тачно пола године од почетка руске Специјалне војне операције у Украјини – СВО (почела је 24. фебруара). Једна од њених невероватних карактеристика је универзална подршка свих народа који настањују Русију и исповедају различите религије. Међу учесницима СВО има много муслимана, укључујући и оне из република Северног Кавказа. Први војник који је добио титулу Хероја Русије (на жалост, постхумно) био је родом из Дагестана, старији поручник Ваздушно-десантних снага Нурмагомед Гаџимагомедов. Борци чеченских јединица постали су познати широм света, а слоган „Ахмат је јак! постао међународни слоган.

Нурмагомед Гаџимагомедов, херој Русије

Специјална војна операција ужива и снажну подршку у дубокој позадини, на Кавказу. Већ крајем фебруара – почетком марта одржани су митинзи и друге акције подршке операцији у разним градовима, варошима и најудаљенијим планинским селима. Без икаквог учешћа власти, људи свих узраста подржавали су акције руске војске у Малорусији и Новорусији (оно што се данас зове Украјина). Нажалост, много је погинулих. Једном од њих, генерал-мајору авијације Канамату Боташеву, подигнут је споменик у Черкеску (главном граду Карачајево-Черкеске Републике).

генерал-мајор авијације Канамат Боташев, херој Русије

Међутим, смрт хероја само појачава бес према украјинским нацистима и правим кривцима овог рата – Американцима, а истовремено број добровољаца из република Северног Кавказа не пресушује.

На теренима специјалне војне операције раме уз раме боре се добровољци из Србије са добровољцима из муслиманских република Русије. Шеф Чеченске Републике Рамзан Кадиров, који је стекао огромну популарност широм света као опасан непријатељ Pax Americana, недавно је захтевао да се Американци не мешају у балканска питања и да не подстичу нови рат на Космету.

Ових дана у Владикавказу (главном граду Републике Северне Осетије – Аланије), на бази Духовне управе муслимана Републике Северне Осетије – Аланије, одржала се Међународна научно-практична конференција на тему: „Међурелигијски Дијалог као основа мира на Балкану“. Догађају су присуствовали највиши лидери муслимана Русије и Северног Кавказа: председник Координационог центра за муслимане Северног Кавказа Исмаил Бердијев, председник Централног духовног одбора муслимана Русије Талгат Таџудин, муфтије субјеката Северно-кавкаски федерални округ. Уз муслиманске лидере, конференцији су присуствовали свештенство Руске православне цркве, представници других религија и хришћанских конфесија из региона Русије и иностранства, научници, представници јавности и власти.

Према мишљењу учесника конференције, садашње стање сукоба на Косову и Метохији ризикује да прерасте у оружани сукоб великих размера, у прави рат. Штавише, видљиви су покушаји да сукоб добије обележја рата хришћана и муслимана.

У своје лично име, додаћу: ово је дуго жељени циљ верзије америчке геополитике, коју износе присталице концепта сукоба цивилизација С. Хантингтона. Сједињене Америчке Државе, које су уништиле стотине хиљада муслимана широм света, уништиле су неколико муслиманских држава на Блиском истоку и у северној Африци, а на Балкану играју улогу „заштитника муслимана“ од „крвожедних“ Срба. То добро разумеју муслимански лидери на руском северном Кавказу.

Учесници конференције усвојили су Резолуцију којом су осудили Запад због мешања у судбине народа, укључујући и на територији Косова и Метохије и изазивања међунационалних и оружаних сукоба.

Хришћански и муслимански учесници конференције изразили су подршку политичком курсу председника и Владе Русије, усмереном на спречавање дискриминације и геноцида над Србима – изворним становништвом Косова и Метохије, који живе на територији самопроглашене „државе“ „Косово“.

У закључку, желео бих да напоменем да став Русије и њеног председника Владимира Путина ужива снажну подршку у исламском свету. Велики углед ужива и Рамзан Кадиров, који игра улогу „Путиновог дипломате“ у муслиманском свету. Изјаве муслиманских лидера Русије, дакле, одражавају не само позицију муслиманске заједнице у Русији, већ могу имати озбиљан утицај на расположење у исламским земљама.

Зоран Милошевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *