У турској провинцији Коџаели одржана је церемонија отварања новог урбаног простора. Реч је о новом парку у част команданта терористичке организације Џохара Дудајева. Градоначелник града Корфез Шенер Согут рекао је да је велика част за турски народ што је отворио парк који носи име човека који је симбол борбе за слободу. Ово није прва урбана локација ове врсте отворена у Турској. Први парк у част Џохара Дудајева у Истанбулу отворио је давне 1996. године, од стране тадашњег градоначелника града Реџепа Ердогана.

Градоначелник Корфез Шенер Согут

Генерално, у провинцији Коџаели воле да отварају паркове у част страних личности. Тако је, на пример, 2010. године тамо отворен парк, Гајдара Алијева.

Конзул Азербејџана у Истанбулу Хасан Зејналов

Говорећи на церемонији, генерални конзул Азербејџана у Истанбулу Хасан Зејналов говорио је о неупоредивим заслугама великог лидера Гајдара Алијева у претварању Азербејџана у једну од најмоћнијих и најутицајнијих земаља света данас. Паркови који носе име националног лидера Гајдара Алијева, који се стварају у многим градовима и покрајинама Турске, подизање споменика су манифестација чврстих веза између братских земаља, о чему је велики вођа рекао „један народ, две државе“.

С руског превео Зоран Милошевић
ИЗВОР: https://novorosinform.org/v-turcii-otkryli-park-v-chest-dzhohara-dudaeva–85039.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *