• Упркос тешкој ситуацији на фронту, руска стратегија у зони специјалне војне операције у Украјини остаје непромењена – максимално очување живота руских војника и цивила. Због тога се користи високопрецизно наоружање – артиљерија и ракете, укључујући и морског базирања, кажу руски експерти.

АУТОР: Оливера Икодиновић

Коментаришући први интервју новопостављеног команданта Здружене групе снага у зони специјалне операције генерала армије Сергеја Суровикинa, у коме је директно указао на најпроблематичније делове фронта, оценио планове и тактику противника и открио како ће руске снаге деловати, стручњаци оцењују да је генерал звучао самоуверено и мудро, те показао изузетно познавање ситуације на терену. Осим тога, борбено искуство Суровикина назвали су „залогом успеха специјалне војне операције“.
„Указао је, пре свега, на објективне проблеме који тренутно постоје у Украјини и истакао да је сада кључни задатак одбијање напада оружаних снага противника. Показао је да наше трупе брину о цивилном становништву у зони борбених дејстава, што је веома важно. Истакао је да се на овоме борбена дејства не завршавају, да предстоје нова борбена дејства и офанзивна операција“, каже руски војни експерт Константин Сивков.
Политиколог Наталија Макејава оцењује да сама чињеницa да је генерал Сергеј Суровикин дао интервју говори о почетку отворене комуникације руског Министарства одбране са медијима и јавношћу.
„Нажалост, дуго су информације из зоне специјалне војне операције делимично цуриле. Као што знамо из разних ситуација, вакум информација ствара огромно поље за лажне информације, за информационе и психолошке операције, за разне врсте манипулација. Наравно, при изношењу одређених информација мора се полазити од идеалног, по мом мишљењу, принципа – да оне не смеју да шкоде специјалној операцији. С друге стране, информације треба да буду прилично потпуне. Испуњавање задатака и животи наших војника су безусловни приоритет, али друштво мора да добија информације“, каже Макејева.

Тешке одлуке руског генерала

Руски војни експерти о Суровикину говоре као о великом професионалцу, истичући његово ратно и командно искуство у чеченским ратовима и сиријској интервенцији, па су сигурни да ће одлучно испунити све задатке у Украјини које је поставио председник Русије и врховни командант руских Оружаних снага Владимир Путин. У те сврхе, руске снаге повећавају свој састав, стварају резерве и граде одбрамбене положаје дуж целе контакт линије, настављају нападе високопрецизним оружјем на војне и инфраструктурне објекте који утичу на борбену способност украјинских трупа.
Именовање Суровикина на дужност команданта руске Здружене групе снага у зони специјалне операције већ је дало одређене ефекте, а специјална операција је прешла у интезивнију фазу.
„Ова друга фаза подразумева одбијање агресије противника, нападе на противника, стварање група војске и следећа, трећа фаза, биће офанзива. Што се тиче Суровикина, он није дуго на тој функцији… За сада се акције спроводе у складу са плановима који су раније постављени. Конкретно, оно што је ново урадио јесте издавање наређења да се започне евакуација становништва из Херсона“, каже Сивков.
Суровикин не искључује потребу за доношењем „тешких одлука“ у Херсонској области, с обзиром да постоје информације о могућности да кијевски режим употреби забрањене методе ратовања у тој области и да Кијев припрема форсирани ракетни напад на брану Каховске хидроелектране, као и неселективни ракетно-артиљеријски напад на град, што може довести до уништења инфраструктуре великог индустријског центра и великих жртава међу цивилним становништвом.
У Херсону је тренутна ситуација опасна по животе цивила, отежано је допремање хране, постоје проблеми с водом и струјом, пошто су у украјинском гранатирању оштећени Антоновски мост и брана Каховске хидроелектране, па је саобраћај на овим обустављен.
Сивков напомиње да предстоји евакуација људи, а да су власти Херсонске области одлучиле да преселе део становништва на леву обалу Дњепра због опасности од могуће снажне офанзиве Оружаних снага Украјине.

Спасавање живота на првом месту

Стручњаци објашњавају да одлука о евакуацији становништва Херсонске области указује на настојања Русије да се спасу животи руских официра, војника и цивила. Другим речима, очување живота је на првом месту руске специјалне војне операције, а не тежња ка жестокој офанзиви и по сваку цену.
Дакле, Суровикин је јасно изнео стратегију Русије која се састоји у томе да се Украјина лиши војног потенцијала, али да се истовремено спасу животи људи колико год је то могуће. У том контексту, експерти подсећају на речи Суровикина који је рекао да су Руси и Украјинци један народ и да је непријатељ – злочиначки режим који грађане Украјине гура у смрт.
Од именовања Суровикина на место команданта руских снага у Украјини и на ослобођеним територијама, 10. октобра, специјална операција је прешла у другу фазу која подразумева нападе на инфраструктуру која помаже кијевском режиму да напада градове и цивиле.
Истовремено, из контекста Суровикиновог говора произилази да Русија има такве системе наоружања који су супериорнији не само од онога што има кијевски режим, већ и од онога што НАТО може да испоручи Кијеву, као што су системи противваздушне одбране и ракете.
Најновије руске хиперсоничне ракете „Кинжал“ добро су се показале током специјалне операције, а стратешке крстареће ракете ваздушног базирања показале су највећу прецизност.
По квалитету борбене примене Суровикин је издвојио и вишенаменски авион пете генерације Су-57.
Током специјалне операције посаде оперативно-тактичке, војне и далекометне авијације извеле више од 34 хиљаде налета и употребиле више од седам хиљада вођених авионских ракета.
Више од 8.000 летова изведено је беспилотним летелицама, а преко 600 објеката украјинске војске уништено је јуришним дроновима.
Осврћући се на ситуацију на фронту, Суровикин је рекао да украјински режим настоји да пробије руску одбрану, повлачећи све резерве на линију фронта, углавном снаге територијалне одбране које нису завршиле курс обуке. У ствари, Кијев их осуђује на уништење, истакао је он.
Дневни губици Оружаних снага Украјине крећу се од 600 до хиљаду погинулих и рањених.
„Не тежимо брзом темпу напредовања, штитимо сваког војника и методично „мељемо“ непријатеља…“, рекао је генерал Суровикин.
ИЗВОР: https://sputnikportal.rs/20221019/nova-strategija-generala-surovikina-rusija-olivera-ikodinovic-1144803120.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *