• „New Age“ покрет је посебно опасан, јер он додаје светски раширен маркетиншки приступ, мешавини окултних идеја, које су упаковане као практични рецепти за побољшање сопственог здравља, бољи осећај и постизање успеха у животу.

Окултни покрет под именом „New Age“, постао је прилично популаран. Неки га виде као нову религију, док га други доживљавају као ново схватање живота. Пре свега, морамо приметити да су његове тврдње да је нешто „ново“, обмањујуће. У пољу религије и философије, „New Age“ не учи ништа што је ново; то је аморфна мешавина различитих окултних учења, која су присутна већ дуже време.

Оно што је ново у вези овог покрета, јесте трговачки метод у маркетингу сваке могуће врсте окултног материјала, који треба да привуче „потрошаче“ различитих интересовања и укуса.

У овом погледу „New Age“ је врста духовне робне куће, тржног центра, у коме свако може наћи нешто корисно и интересантно.

Историја

Овај покрет почео је да се развија брзо, у САД, седамдесетих година као алтернатива караткој очараности „световним хуманизмом“. Тле за развој „New Age“ окултних идеја је припремљено бројним Хинду и Теозофским организацијама, као што су „Веданта“ и“Траннсцендентална Медитација“.

Идеје ширене од стране „New Age“ покрета су привлачне, како онима који су уморни од „застарелих“ Хришћанских учења, тако и онима који нису били задовољни плитким материјализмом „световног хуманизма“.

Овај покрет никада није тврдио да је један уједињени или организовани покрет. Пре он узима облик увек-растуће мреже независних група, које све деле нека окултна интересовања. Успех „New Age“-а је веома помогнут њиховом способношћу да усвоје и прилагоде, најразличитија учења и делања у свој велики „melting pot“ (котао претапања), увек обећавајући унапређење благостање појединца и друштва у целини. Овај покрет не одбацује ништа из руке; он вољно упија било шта, што би могло бити од мистичког интереса или практичне користи.

Из овог разлога „New Age“ покрет, иако се појавио релативно скоро, био је у стању да изврши свој окултни утицај у многим пољима личног живота, живота породице и друштва, обухватајући милионе људи у САД, Русији, Европи и другим деловима планете.

Обмана овог покрета се огледа у томе што се отворено не изјашњава против хришћанства; он покушава само да „допуни свеим идејама“. Када је центар за религиозне студије на Универзитету Принстон радио анализу Хришћана у САД, почетком 1992. године, питајући какав утицај имају „New Age“ идеје на њихова вероовања, скоро једна четвртина испитаника, одговорила је да не види никакав сукоб између учења „New Age“ покрета и Хришћанства.

Чак још изненађујући одговор је био Католика: 60% испитаних, одговорили су да су Католицизам и „New Age“ потпуно у складу. Они су могли да дају такве одговоре, само из разлога што мање познају учења своје, католичке вере, од идеја раширених овим покретом. Ово није изненађујуће, са обзиром да су католичке књижаре препуне окултних дела као што су: „Joshua”, „No Other Name“, „Turning Point“, „Nizam Ad-Din Awliya“, „The Web of the Universe“, „The Unity of Reality“, „Beyond Patching“.. Чак су и неки из свештенства, неки монаси и монахиње, почели да се интересују за идеје „New Age“-а.

Популарна књига, под насловом „A Course in Miracles“ (Обука у чудима), проучавана је од стране Хришћанских омладинских група, као лако схватљиви водич, за учења Господа нашег Исуса Христа и њихову практичну примену, у савременом животу. Ова књига са својих 1200 страна, чак подсећа на Библију по свом спољашњем изгледу и у поделама својих глава. Неке католичке парохије нуде часове обуке у коришћењу ове књиге.

Америчким студентима се држе „New Age“ предавања, како да постигну већу концентрацију у учењу, како да ојачају свој енергетски потенцијал, како да постигну већи успех у животу, како да открију сопствене креативне способности и да пронађу нови смисао у животу.

Учење

Философија „New Age“, уткала је заједно збуњујућу, конфузну мрежу неповезаних идеја и појава. Рођење и смрт, медијуми и исцечитељи, паранормално и метафизичко, стварност и илузија, Библија и легенде, прошли животи и реинкарнација – све је то заједно у овом покрету. Овде можете пронаћи уобичајени пантеизам, карму, пресељење душа (метемпсихозу) и целу тканину окултног мистицизма, преправљеног тако да буде привлачан савременом „потрошачу“.

Савремене холистичке идеје и нетрадиционалне методе  учења, заузимају истакнуто место у покрету „New Age“-а. Научна медицина окривљује се да је неделотворна. Основна идеја је да целокупна личност мора бити исцељена, не само један орган.

Према томе, холистичке методе се преписују, укључујући ту и апукунктуру, кристале, „biofeedback”, терапију масаже (са посебним нагласком на преусеравање нечијег енергетског поља), Индијске или вегетаријанске дијете, лековито биље и методе физичког и духовног само-побољшања.

Не може се негирати да међу овим методама постоје неке које су благотворне и дуго знане у неродној медицини, иако се коришћење кристала ради концентрисања космичке енергије, сигурно мора оценити као шарлатанство. Нажалост, све нетрадиционалне методе лечења су прожете окултним отровом, уз помоћ идеологије покрета „New Age“.

Уствари, одмах поред коришћења благотворног биља и минерала, овај покрет нуди јога вежбе дисања, начина развијања сопственог самопоуздања, откривање сопственог унтрашњег потенцијала и предавања у предвиђању судбине уз помоћ карата.

Онима са мистичким склоностима, „New Age“ нуди широку понуду окултних вежби, укључујући ту и Индијске стилове медитације, психолошке вежбе, спиритизам, „ченелинг“ (каналисање), јогу и астрална путовања. Идеологија „New Age“ прихвата било која религијску праксу и учења, без обзира колико чудна или фантастична она могу бити.

Позајмили су из далекоисточне философије веровање у постојање невидљиве енергије, изван и унутар људског организма. Та енергија се код Кинеза назива „чи“, код Јапанаца „ки“ и „прана“ у терминологији јоге. Холистички центри, расејани по свету, одржавају сеансе у којима учесници уводе себе у масовни транс и окушавају присни осећај јединства са природом. Такође је популарно и веровање у НЛО, тајни живот биљака и мистичка значења бројева (позајмљено из Кабале).

„New Age“ је прилагодио идеје из парапсихологије, из „науке о Нло-има“, антропозофије, розенкројцеријанизма, астрологије и психоанализе. Покрет позива људе да уђу у промењена стања свести. Њихов циљ у развијању самосвести је брисање границе између материјалних и духовних светова, и осећање „целине космоса“.

Идеја „просветљења“ игра велику улогу у овом покрету. Да би задобио просветљење, човек прво мора да преиспита сопствене вредности и да препрпи психолошку промену. Стари поглди на свет, морају бити замењени новим, сагласним са долазећим „добом Водолије“. Ово стање се достиже личним мистичким искуством, у коме следбеник „New Age“ учења, изненада осећа целим бићем, да је он једно са духом космоса; он и свет јесу једно.

Добро познати проповедник „New Age“-а у Америци, глумица Ширли Меклејн, овако описује „мистичко просветљење“ које јој је дошло, док се туширала врелом водом:

„Изненада сам осетила као да се цело моје тело утапа у свемир. Полако, постепено, ја сам се претворила у воду … Могла сам да осетим унтрашње јединство, сопственог дисања са енергијом која ме је окруживала. Ја сам стварно постала ваздух, вода, мрачно небо, зид куће, мехурић сапунице, свеће, влажни мермер на дну каде, чак и звук оближње реке.“ Ово осећање јединства са природом и сопствено „божанство“, особа осећа са усхићењем, и изгледа јој као да поседује неисрпну „божанску“ енергију.

Да се задобије „просветљење“, „New Age“ покрет поставља пут који се састоји из четири етапе:

 

  1. „улазак“, где су нечије уобичајене идеје о свету одстрањене;
  2. „истраживање“, где постоји покушај да се достигне ниво свести уз помоћ психо техника;
  3. „интеграција“, где се разумно опажање међуповезаности појава ослабљује уз помоћ интуитивних метода;
  4. „замена“, где човек открива идентитете, другачије од сопствених, изворе енергије и начине да се они остваре „ради добра човечанства“. Медитација, јога вежбе, спиритистичке сеансе, хипноза, магијски талисмани и кристали, употреба вештичарења, чак и наркотика, све то служи као допунска помоћ за ово мистичко просветљење. У стању таквог мистичког просветљења, човеку изгледа да постаје апсолутни господар душе и тела; кроз контакт са „божанском енергијом“, човек постаје „човекобог“.

 

Идеја универзалне религије је саставни део философије „New Age“-а. Као што је типично за Индијски окултни систем, покрет пријања начелу, да све религије, у суштини, представљају једно учење, само изложено на различите начине. Човек мора подићи себе изнад нивоа сваке посебне предрасуде.

Овај покрет не поседује свој систем учења; он је пригрлио различите окултне идеје и далекоисточне религије. Свуда пушта гране, као ћелије огромне мреже, које се простиру по целом свету. Упркос толико омиљеном плурализму, покрет показује недвосмислене антихришћанске предрасуде, чак иако не одбацује отворено Христа или Јеванђеље.

„Апостоли“ овог покрета изјављују да је Хришћанство старомодно и да не може одговорити на духовне потребе савременог човека. За ове људе, Христос је једноставно једна од многих реинкарнација Вишнуа. Човеку није потребан Христос; он има божанство у себи, и у стању је да усаврши своју свест и постане једно са „космичким Апсолутом“.

Међу бројним, различитим активностима у којима „New Age“ учетвује, постоје и неки задаци који су на глобалном нивоу, као што су еколошка заштита, решавање друштвених проблема, трагање за политичким јединством народа и успостављања целокупног јединства целог човечанства.

„New Age“ покрет покупава да усмреи активност организација и појединаца тако, да шире његове идеје и да их усађују у поља пословања, уметности, философије и културе. Ради овог се одржавају семинари обуке. Након човековог личног преображаја, следећи корак је у обнови целе планете, пошто је све јесте једно. Хипотеза о Гаји, изјављује да земља има сопствени живот, као Мајка Земља. Покрет такође говори о неопходности политичких промена, са циољем да се доне су решења исцељења земље.

„Пошто смо сви грађани једног света, ми требамо свет који је уједињен, и ми требамо духовно јединство. Пре краја овог века, религиозне вође би требало да се окупе заједно и донесу универзалне законе, који ће бити исти за све религије. Они би требали да представе ове законе полиштичким вођама, како би они знали шта Бог, богови, или космос очекују од људске расе… Један политички светски раширени систем је потребан да донесе глобални склад. Наша планета је у стању велике конфузије. Морамо почети да деламо.“

Вођство „New Age“-а, делује кроз интернационалне банке и сарађује са главним финансијским компанијама, чији је циљ да успоставе владавину једне, светске владе. Они предочавају да ће такав систем ујединити све политичке, економске и религиозне групе са циљем да прекину рат, избегну еколошку катастрофу, реше предстојеће финансијске кризе и зауставе политичку нестабилност.

Покрет најављује долазак славног „доба Водолије“, које слично Царству Божијем, само без Личног Бога и без Христа. Ово долазеће доба се посматра као нова етапа у развоју друштва, у којој ће човечанство задобити планетарну свест.

„New Age“ покрет је посебно опасан, јер он додаје светски раширен маркетиншки приступ, мешавини окултних идеја, које су упаковане као практични рецепти за побољшање сопственог здравља, бољи осећај и постизање успеха у животу.

Ако се супер-религија, уједињавање људи свих раса и култура, икада појави, вероватно ће бити нешто слично покрету „New Age“.

АУТОР: Епископ Александар Милеант

ИЗВОР:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *