Извештај Министарства спољних послова Републике Белорусије „Најрезонантнији случајеви кршења људских права у појединим земљама света – 2022“ објављен је 4. јула на сајту Министарства спољних послова на руском и енглеском језику.

Непогрешивост и супериорност колективног Запада у питањима поштовања људских права један је од постојаних стереотипа који се деценијама усађују у свест грађана других региона.

Укорењени образац перцепције западних демократија је успешан плод информационог рада политичких технологија.

Објављивањем још једног извештаја „Најрезонантнији случајеви кршења људских права у појединим земљама света – 2022“, Министарство спољних послова Белорусије има за циљ да кратким прегледом разбије/дискредитује мит о непогрешивости западних држава у погледу људских права.

У документу су прикупље чињенице и фотографије из отворених извора, укључујући медије и документе међународних институција, који углавном покривају поступке западних држава како у вези са масовним акцијама, тако и у односу на грађане чији се став разликује од приступа власти. Укратко, извештај из 2022. може се окарактерисати као демонстрација политике системске дискриминације коју западне владе спроводе према значајном делу сопствених народа.

Извештај има за циљ да у јавном простору покаже да ниједна држава света не обезбеђује примену међународних докумената који садрже обавезе поштовања људских права, у идеалној мери како су она фиксирана на папиру.

Извештај потврђује да су такве међународне обавезе утопијски одраз реалности недостижне у пракси, а међународни стандарди који произилазе из њиховог тумачења су субјективно мишљење пристрасних стручњака.

Став Министарства спољних послова Белорусије остаје непромењен и полази од схватања да међународна димензија у питањима поштовања људских права, укључујући међународне споразуме и релевантне организације и институције, укључујући и унутар ОУН, треба да се користи за унапређење националних система. искључиво кроз инструменте добровољне међународне сарадње на принципима суверене равноправности држава и немешања у унутрашње ствари.

Свака радња усмерена на одређивање шампиона и аутсајдера у питањима поштовања људских права од стране међународних институција је излазак ових институција ван њихових овлашћења и противречи самој суштини међународне сарадње.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *