• Да ли мислите да је ово могуће само у научно-фантастичном или хорор филму? Нисте у праву: Научници широм света спроводе експерименте на укрштању људи и животиња

Човекозец

Прво укрштање овог типа успешно је изведено у лабораторији у Шангају 2003. године. Тим научника користио је генетски материјал човека и зеца.

Ембриони су се развили до фазе формирања матичних ћелија, што су научници и покушавали да постигну: такав материјал је био потребан да би се у будућности узгајали људски органи. Ово није први пут да се научници баве таквим експериментима. Истраживачи из Сједињених Држава покушали су да спроведу сличан експеримент много раније, али њихов експеримент није био успешан.

Мајмуночовек

Неки истраживачи тврде да су давне 1967. године кинески научници већ спровели експерименте како би створили застрашујући хибрид. Циљ експеримената био је оплодња женке шимпанзе људском спермом.

Међутим, културна револуција која је избила у Кини умешала се и у планове научника и пројекат је суспендован. И то је било и најбоље решење: потенцијални живот таквог створења, осуђен је на доживотни затвор у зидовима експерименталних лабораторија.

Свињочовек

Клиника Мејо у Минесоти користила је људски генетски материјал и успешно створила прву хибридну свињу. Сврха експеримента је била да се проучи како ће се људске и свињске ћелије међусобно слагати.

Као резултат, научници су узгојили нову животињу, која се, међутим, ни по чему није разликовала од своје врсте. Међутим, крвна група је била јединствена: ништа слично у природи никада није постојало.

Козе које дају људско млеко

Руски и белоруски генетичари су 2009. године заједнички модификовали козе да би произвеле мајчино млеко. У будућности ће трансгене козе помоћи у стварању лекова и прехрамбених производа од новог млека, које је по саставу блиско људском млеку.

Убрзо након тога, тим кинеских научника искористио је цело стадо говеда за сличне експерименте. Циљ је био да се омогући индустријска производња мајчиног млека. Да ли ће се оно појавити у супермаркетима – сазнаћемо у блиској будућности.

Животиње са људским органима

Једна од највећих идеја у свету биотехнологије данас је могућност узгајања животиња са људским органима који би се могли донирати пацијентима широм света. Међутим, у многим земљама се осуђује такав нехуман однос према живим бићима.

Професор Хиромицу Накаучи напустио је Јапан и преселио се у Сједињене Државе да ради на сличном пројекту. До сада су научници успели да узгајају мишје органе у телу пацова. Ипак, ово је напредак, а Накаучи инсистира да се тим научника сваким даном приближава заветном циљу.

Мишеви са људским органима

Институт за биолошка истраживања Salk створио је 2010. године миша са јетром готово идентичном људској. Користећи овај експеримент, научници су проучавали маларију и хепатитис Б, Ц, који могу утицати само на људе и шимпанзе.

Експерименти на животињама повезаним са људима изазивају бурну реакцију јавности, а мишеви са људским органима омогућавају научницима да избегну овај проблем. Научници верују да ће њихова истраживања довести до нових открића у медицини.

Мајмуни са људским органима

Универзитет Јејл је 2007. године извршио терапију уз помоћ трансплантације људских матичних ћелија. Као резултат тога, мајмуни са Паркинсоновом болешћу могли су да ходају, једу и крећу се боље него што су то могли раније. Међутим, са етичке тачке гледишта, експеримент изазива многа тешка питања.

Људске ћелије су „мигрирале“ у мозак мајмуна, заправо мењајући начин на који мозак функционише. Такви експерименти неминовно наводе научнике на размишљање: где је линија након које мешање у страни организам доводи до промене саме његове суштине?

Превео Ђорђе Матић


ИЗВОР: https://www.kramola.info/vesti/neobyknovennoe/eksperimenty-po-sozdaniyu-gibrida-cheloveka-s-zhivotnym

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *