• Што Србија више говори о миру, то јој више изнад главе лете НАТО дронови и авиони што за професора Митра Ковача, генерал-мајора у пензији, значи да смо сведоци увежбавања различитих војних сценарија НАТО пакта и Приштине у случају евентуалне ескалације сукоба, али и покушаја да се Србија натера да одустане од опредељења за војну неутралност.
  • Србија исказује свој став да је за мир и настоји да га очува, јер ратом се неће решити ниједан проблем, али то не значи да западни хушкачи на то гледају на исти начин, , напомиње Ковач.
АУТОР: Бранкица Ристић
НАТО тестира могућа сценарија
„Наравно, да водећим силама НАТО пакта смета војна неутралност Србије, и они гледају да кроз обим и сплет активности и заједничке војне вежбе са нашим снагама унапреде сарадњу. НАТО на на нашу војну неутралност гледа као на пролазно стање уверени да ће нека друга власт то изменити,“ оцењује Ковач за Спутњик, након изјаве председника Србије Александра Вучића после проширене седнице начелника Генералштаба да је уочена појачана извиђачка активност против Војске Србије, као и дронови из правца КиМ али и надлетање шведских и немачких извиђачких авиона изнад нашег неба.
Генерал Ковач каже да би требало да будемо свесни да не можемо да очувамо мир сами, ако друга страна то не жели.
„Треба да се лишимо те илузије, као и илузије да НАТО неће урадити све што може како би нас у неком тренутку натерао да одустанемо од војне неутралности,“ оцена је саговорника Спутњика.
Он подсећа и на то да НАТО и САД праве Приштини војску, иако је то супротно свему што је договорено, од резолуције 1244 па надаље.
„Знамо да је Турска као чланица НАТО између осталих учествовала у програму опремања будућих оружаних снага лажне државе Косова и да оно што ми данас видимо на терену јесте процес обуке и примене тих средстава, у овом случају дронова „бајрактар“ које су заједно израдили са НАТО пактом,“ каже Ковач.

Опремају Приштину наоружањам

Он додаје да свака држава која је донирала или продала савремено наоружање Приштини обезбедила је и обуку за њихову употребу а након тога увежбавају се одређени оперативни захвати и планови на који начин би се те снаге користиле.
„У склопу ових вежби које НАТО спроводи са косовским снагама дошло је и до употребе ових летелица „бајрактар“ које су пре свега познате по својим извиђачким перформансама, али које су и опасно офанзивно средство јер могу носити и убојна средства. Дубина извиђања „бајрактара“ и дању и ноћу је велика тако да уз административну линију у ефикасно може да извиђа и осматра распоред, базе у Копненој зони безбедности и кретања Војске Србије,“ напомиње Ковач.
Овај други податак који се тиче прелетања авиона такође из НАТО пакта, додаје Ковач, такође је део вежбе помоћи Косову у смислу заједничког ангажовања и коришћења снага у пројектованим сценаријима. Он овоме додаје да су и косовски Албанци одани свим наредбама и сугестијама које долазе са Запада, првенствено до САД, Велике Британије и Немачке.

Запад не верује у војну неутралност

„Да ли ће НАТО и велике силе, Америка и Британија, да се одлуче да дође до ескалације ситуације на Балкану то зависи од њих. У БиХ до тога сигурно неће доћи спонтано јер нема тог конфликтног потенцијала међу грађанима али ће га бити ако га НАТО подстакне. Зато што су политичке странке из Сарајева исувише сервилне према колективном Западу укључујући ту и НАТО пакт, и ЕУ. Зато ово појачано активирање тих снага сматрам припремом за одређене сценарије који се спроводе у оквиру НАТО и институција лажне државе Косово,“ напомиње Ковач.
Саговорник Спутњика такође подсећа да НАТО није одустао од тежње да поред БиХ као целине, и цела Србија постане део Алијансе, и то у фазама, тако што би после потписивања обавезујућег споразума о нормализацији односа са Приштином, прво дошло до пријема Косова у ову војну организацију а касније, можда под неком другом влашћу у Србији, и остатка Србије.
Председник Србије Александар Вучић је, коментаришући појачане активности праћења кретања Војске Србије, прецизирао да су „барјактари“ примећени из правца Ђаковице 5. и 20. јуна до висине 5.800 метара с намером извиђања позиција Војске Србије послати из Приштине.
„Да је неко друго време, не би се дуго задржали у ваздуху, али пошто је то простор под контролом Кфора, ми то поштујемо“, казао је председник Србије у обраћању новинарима по окончању вежбе „Ватрени удар 2024“ на Пасуљанским ливадама.
ИЗВОР: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *