ФОТО: © Фото : Youtube/Televizija Slavonije i Baranje/Printscreen

 

  • Такозвана Хрватска православна црква није и никад неће постати црква, а циљ те парацрквене организације, која баштини нацистичку традицију НДХ јесте да врши политичко и духовно насиље над преосталим Србима у Хрватској, сматра професор Јован Јањић.

АУТОР: Владимир Судар

Самозвана Хрватска православна црква (ХПЦ) опасна је по Србе и Српску православну цркву (СПЦ) јер је реч о дугорочном пројекту, чији су главни циљеви добијање аутокефалности и поход на имовину СПЦ у Хрватској, сматра председник Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац.
Иако такозвана ХПЦ још није успела да се упише у Евиденцију верских заједница у Хрватској због административних препрека садашње власти, Штрбац процењује да је питање дана када ће се то десити. А онда ће самопроглашени архиепископ самозване ХПЦ Александар и његови промотери у Хрватској појачати своју кампању и лов на следбенике, чији је број, према званичним подацима, достигао скоро 16.000.

„Хрватска православна црква“ – политичко и духовно насиље над Србима

Хрватска православна црква не постоји, нити може постојати јер то је политичко и духовно насиље над српским и духовним и националним бићем. Данашњи следбеници клерофашистичке и нацистичке Независне Државе хрватске (НДХ) покушавају да учине оно што озлоглашени усташки режим није успео, каже за Спутњик културолог проф. др Јован Јањић.
Кад нису успели да геноцидом пониште српско национално биће на подручју те нецивилизацијске и наказне творевине, онда су покушали да га духовно убију и пониште стварањем тзв. ХПЦ 1942. године на иницијативу злочинца Анте Павелића, а нажалост и данас следбеници тог зла покушавају да исто учине, додаје Јањић.

Неканонска црква – следбеница нацистичке НДХ

Следбеници Павелића данас покушавају да изврше притисак на преостали српски народ, који је спао на три одсто становништва како је то Фрањо Туђман пројектовао, да би се духовно убио и превео у тобожње Хрвате православне вере, чиме би био избрисан њихов и национални и духовни идентитет, сматра Јањић.
Циљ им је не само уклањања Срба као националне заједнице него и православне вере с подручја Хрватске, а онда и одузимање вековима стицане огромне имовине коју Српска православна црква има на подручју Републике Хрватске.
Храм тзв. Хрватске православне цркве
„Да су то следбеници те клерофашистичке и нацистичке творевине НДХ, они то сами показују у својим објавама тако што отворено кажу да се позивају на некакав континуитет те назови ХПЦ коју је Павелић основао 1942. иако она формално-правно није установљена и оформљена по црквеним канонима, нити је призната од било које аутокефалне цркве. Али ето, данас заговорници тог зла истрајавају на томе“, каже наш саговорник.
Следбеници тзв. ХПЦ објављују данас карту тзв. НДХ што показује да су им циљ и намере јасне, истиче Јањић и додаје да би најгоре било ћутати о томе иако је реч о некакнонском и неправном акту, који се уз помоћ политике покушава инструментачлизовати и наметнути као нешто што је могуће.
„Српска држава и Српска црква и сва српска интелигенција морају реаговати на такве појаве без обзира што су то сулуде и неосноване идеје јер у свету данас, нажалост, влада зло и лако се неки могу повести за тако сулудим идејама. Дакле, мора се бранити оно што је српска имовина и што је српски национални и духовни идентитет“.

Подилажење нацизму – признавање тзв. Православне цркве у Украјини

Нажалост, следбеници нацистичких идеја на подручју Хрватске охрабрени су дешавањима на глобалном плану, односно подилажењу нацизму који се очитује преко рата ког НАТО води против Русије на подручју Украјине.
Самим тим што је Цариградска патријаршија која је под утицајем западних центара моћи признала две расколничке организације за тобожњу цркву, то је било охрабрење за све дуге који покушавају по истом шаблону да делују и у циљу промовисања нацизма покушавају да од неких или непостојећих или нецрквених удружења створе тобожњу цркву.
То по канонима није могуће, а то што је Цариградска патријаршија урадила у Украјини неће проћи, нити ће моћи да остане јер та тзв. Православна црква у Украјини, настала од две расколничке организације – није црква.

Парацрквена организација уноси смутњу у народ

Зато тзв. ХПЦ неће бити канонска црква никада,

јер цркве које су остале доследне својим канонима и вери не могу је никада признати, али се нажалост може створити неки политички ефекат који ће онда подстаћи неке да врше притисак на српску цркву, државу и народ у целини да се одрекне свог духовног бића на подручју Хрватске.
„Рекао бих да поново маштају о границама НДХ а то значи да обухвате не само Хрватску него и БиХ, чак и делове Србије. Сетимо се да су окупирали Срем у току Другог светског рата. Али, по канонима и важећим правним актима они немају шансе ни за какав успех. Дакле, могуће је једино да се насиљем произведе одређена штета, али се они никад не могу конституисати без сагласности Српске православне цркве и без признања аутокефалних помесних православних цркава. То може бити само нека парацрквена организација која ће уносити смутњу у народ“, закључио је Јањић.
ИЗВОР: https://sputnikportal.rs/20230627/nasledje-ndh-cilj-hrvatske-pravoslavne-crkve–politicko-i-duhovno-nasilje-nad-srbima-1157699382.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *