Велики број академских установа широм света гледа на број публикација као на мерило научне вредности и тиме доприноси притиску на студенте, научнике, лекаре да непрестано објављују радове у часописима великог утицаја. Из овога проистиче потражња за лажним публикацијама, чију израду нуде комерцијалне организације „уредничких услуга“.
АУТОР: Милица Тркља
Огроман број људи из академске сфере налази се под притиском да по сваку цену унапреди своју каријеру, због чега све чешће посежу за „наручивањем“ научних радова. Ово посебно погубно и дугорочно утиче на све области медицине. Платформе које нуде „уредничке услуге“, односно услуге писања, алармантном брзином производе лажне публикације, користећи аутоматизоване технике подржане вештачком интелигенцијом.
У циљу спречавања даљег ширења овог феномена, направљена је студија која за циљ има препознавање плагијата. Истраживачи са Јејла послали су упитнике ауторима научних публикација како би препознали знаке који упућују на лажнан научни рад. На основу добијених одговора, издвојена су три показатеља путем којих се може утврдити веродостојност публикације: коришћење приватног мејла аутора, међународно коауторство и припадност болници, односно место запослења медицинског радника.
Годишње 300.000 лажних публикација
Узимајући у обзир факторе као што су датум објављивања, медицински часопис и земља издавања рада, индикатори су искоришћени за анализу узорка од 15.120 публикација. Резултати су открили да је стопа лажних медицинских публикација порасла са 16 процената у 2010. години, на 28 посто у 2020. години. Процене су да се годишње производи преко 300 хиљада „лажњака“.
Коаутор истраживања са универзитета у Магдебургу, Бернард Сабел, говори да су те бројке просто невероватне и пореди их са ситуацијум у којој вам „неко каже да је 30% онога што једете токсично“.
Ризици по здравље и безбедност
Ризици који произилазе из пласирања лажних публикација у области медицине и биомедицине не могу се занемарити. Они укључују не само потенцијалну штету по јавно здравље и безедност, већ и утицај на економску потрошњу и опадање свеопштег поверења у науку.
Методологија коју су успоставили истраживачи пружа могућности за проналажење и означавање лажних биомедицинских публикација, али такође наглашава важност подизања свести у научној заједници о њиховом постојању и погубном утицају. Повлачење лажних научних радова и спровођење строжих процеса рецензије такође су значајна средства у борби против плагијата и „лажњака“.
„Објављивање лажне науке је вероватно највећа научна превара свих времена, трошење финансијских средстава, успоравање медицинског напретка и могуће угрожавање живота“, пишу истраживачи са Јејла.
ИЗВОР: https://sputnikportal.rs/20230530/najveca-naucna-prevara-svih-vremena-svet-preplavili-lazni-radovi—pogubne-posledice-u-medicini-1156398903.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *