Многи у свијету осуђују истицање нацистичких симбола, али само је у Њемачкој то кажњиво. У тој држави су ти симболи, иначе одавно познати човјечанству, добили нови смисао, постали су негативни и злогласни. Постоје намјере да се овај њемачки обичај почне примјењивати на ширем плану, за почетак на нивоу ЕУ. Алберта у Аустралији је већ изгласала кажњавање промовисања нацистичких симбола.

Санкционисање промоције нацизма се односи и на нацистичке поздраве гестима и узвицима.

Свима је добро знана свастика или кукасти крст. Иако је то прастари симбол, нацисти су му дали нови смисао, ни мало лијеп. Оригинални нацистички кукасти крст је био окренут у правцу кретања казаљке на сату. Говорити да је обрнуто окренути кукасти крст, дакле у супротном правцу од кретања казаљке на сату, неки сасвим други симбол неког другог значења, да је као мирољубиви у односу на први који је као ратнохушкачки, је прилично безобразно и покварено.

Нека се спроведе анкета у човјечанству, колико људи заиста уочавају разлику у коју је страну окренут кукасти крст. Људима је тај симбол увијек симбол нацизма, на коју год страну да је окренут. Велика већина људи у том симболу виде нацизам без обзира на орјентацију кукастог крста.

Њемачка кажњава истицања овог крста на коју год страну да је окренут, подводи та два симбола под исто. Код њих не пали филозофирање на тему да овај обрнути крст није био дио нацистичких униформи, нити нацистичког државног знамења, те да он представља у ствари супротност нацизму и као такав је чак пожељан као негација зла.

Неумјесно је и провокативно овакве расправе водити међу Јеврејима и њима наметати да прихвате обнути кукасти крст под изговором да он не представља симбол под којим су масовно убијани.

Ову исту причу пробајте прочитати стављајући у контекст шаховницу и познати усташки узвик, а умјесто Јевреја ставите Србе. С том разликом да шаховница за сада није забрањена нигдје нити је ко осуђује као симбол, који је иако старији од појаве нацизма, али као и у случају свастике у другом свјетском рату, је добила сасвим друго значење од првобитног.

Ко не зна како изгледа шаховница из Другог свјетског рата може да погледа на крову цркве светог Марка у сред Загреба.

Душко Бошковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *