Привремене приштинске институције су опет предузеле једностране акције јер покушавају да искористе ситуацију и профитирају на сукобу Русије и Украјине. Наравно, то је била погрешна процена, јер Приштина није схватила да су њени потези направили проблеме Америци и НАТО-у

Изненадна ескалација ситуације на КиМ у протеклих неколико дана забринула је међународну заједницу и навела многе да се запитају да ли ће се поновити нешто сличну рату из 1999, пише кинески „Глобал тајмс“.

НАТО је те године без стида бомбардовао Југославију 78 дана, што није произвело само велики број жртава и материјалну штету, већ је оставило и „прикривену опасност у земљи“. Наиме, манипулацијама САД и НАТО-а договорено је да АП КиМ, која је припадала Србији (тада у саставу СР Југославије), буде под прелазном управом УН. Неколико година касније, „Косово“ је једнострано прогласило независност коју су моментално признале неке западне земље.

„Другим речима, САД и НАТО су насилно поделили Србију бомбардовањем и гнусним политичким тактикама“, наводи се у тексту, уз објашњење да је у томе корен целог проблема.

Због сложених историјских питања, етничких и религијских фактора, Албанци и Срби на КиМ су годинама били у сталном сукобу. Разлог због ког је конфликт недавно достигао критичну тачку је неравнотежа политичке и безбедносне ситуације у Европи од почетка украјинске кризе.

„Привремене приштинске институције су опет предузеле једностране акције јер покушавају да искористе ситуацију и профитирају на сукобу Русије и Украјине. Наравно, то је била погрешна процена, јер Приштина није схватила да су њени потези направили проблеме Америци и НАТО-у“, објашњава се у тексту.

Вашингтон је свестан да сада није тренутак за ескалацију на КиМ, јер би их то спречило да наставе са пропагирањем наратива о Украјини. Зато су и Америка и Алијанса предузеле кораке да брзо смире ситуацију, а САД су чак увеле санкције Приштини.

„Треба да се напомене да то није зато што су САД и НАТО постали поштени и непристрасни, већ пре резултат личног интереса и злобе. Они не желе и не смеју себи да дозволе да ризикују још једну кризу на Балкану у овом тренутку. На шаховској табли Вашингтона, привремене институције у Приштини су само мала фигура и они не желе да улажу превише труда и средстава. Двоструки стандарди САД и НАТО-а се нису променили, већ су постали очигледнији“, истиче „Глобал тајмс“.

И пре ескалације кризе, западне земље су користиле „двоструке стандарде“. Они су првобитно оценили да су изборни резултати на северу КиМ „у складу са Уставом и законима ‘Косова'“, иако су Срби бојкотовали изборе, а одзив бирача је био мањи од пет одсто. Тек након што се ситуација погоршала, они су променили приступ, а изјаве званичника САД зазвучале су као лажно милосрђе.

Тренутно, све стране улажу интензивне дипломатске напоре у нади да ће повратити стабилност на Балкану кроз дијалог и преговоре. Ипак, треба рећи да САД и Запад морају озбиљно да размисле о свом дугогодишњем пристрасном ставу и интервенционизму када је у питању косовски проблем и да поштују суверенитет и територијални интегритет земаља, као и да ураде ствари које су заиста корисне за регионални мир.

САД и НАТО су, практикујући двоструке стандарде, нарушили суверенитет Србије и прво подржали независност тзв. Косова, а затим дозволили Приштини да крши међународне споразуме.

Лош преседан који су САД и НАТО поставили на КиМ је „токсична супстанца“ у међународној политици која ће дуго опстати. Са таквим преседаном, неопходно је да одређени региони и државе остану на опрезу уколико САД и НАТО још више прошире свој утицај. Најзад, САД и НАТО немају право да оптужују друге док сами не поправе штету коју су управо они направили, закључује „Глобал тајмс“.

ИЗВОР: https://rt.rs/svet/34730-global-tajms-vasington-sahovska-tabla-pristina-figura-kim/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *