ДЕТАЉНО ПРИКАЗАНИ И ЗЛИКОВЧЕВИ СУСРЕТИ СА ХИТЛЕРОМ И МУСОЛИНИЈЕМ КОЈИМА СЕ ДИВИО

* Аутор у загребачком Државном архиву нашао више од две хиљаде докумената са забелешкама бројних припадника обавештајних служби СФРЈ који су испитивали ухапшене блиске Павелићеве сараднике који су били спремни да испричају све што су знали о њему

___________________________________________________________

ИЗДАВАЧКА кућа „Порталибрис“ храбро је објавила књигу „Мрачни ум у временима зла -Анте Павелић“ која ће бити драгоцени приручник историчара који се баве историјом Краљевине Југославије између два рата, ,догађањима на тлу окупиране територије балканских земаља од 1941. до 1945. и првим послератним годинама када је обновљена Југославија, али као комунистичка земља у којој су били ликвидирани колаборационисти са немачким фашистичким окупаторима који нису успели да побегну.

Један од најгорих ратних злочинаца коме је пошло за руком да побегне, сакрије се у Латинској Америци, да би на крају умро у миру у Шпанији (под диктатором Франком), био је Анте Павелић (1889-1959).

Његовим животом и политичком каријером бавили су се многи историчари, али никога није занимао његов приватни живот и стил владања, пошто је током ратних година, уз „благослов“ Хитлера, владао Независном Државом Хрватском као њен Поглавник.

Реномирани новинар и писац који је дипломирао социологију Борис Рашета (1968.) нашао је у загребачком Државном архиву више од две хиљаде докумената са забелешкама бројних припадника обавештајних служби СФРЈ који су испитивали ухапшене блиске Павелићеве сараднике. Они су били спремни да испричају све што су знали о њему.

Борис Рашета са својом претходном књигом

       Из те грађе Рашета је склопио књигу која обухвата, у првом реду, Павелићеве  односе са Славком и Дидом Кватерником, Вјекославом Лубурићем, Милом Будаком…

Највише података о деловању Павелића, југословенски обавештајци су добили од Анте Мошкова који је до најситнијих детаља причао о ликвидацијама усташа по наређењу Павелића због најситјије непослушности јер је и према својим сарадницима био безобзиран.

У књизи се могу наћи и сви подаци о Павелићевим безобзирним, суровим односима према Србима, али и према Јеврејима иако је и он имао супругу која је имала јеврејске крви.

Детаљно су приказани Павелићеви сусрети са Мусолинијем а посебно са Хитлером. Обојици се дивио и веома их ценио.

Аутор књиге је пренео многе анегдоте о Павелићу да би што верније осветлио најцрњу страну Павелићевог карактера и тако растумачио његов дијаболични лик .

Вера Кондев

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *