Хрвати су одлучили да лик Николе Тесле дефинитивно буде на кованицама евра, а данас је представљен и дизајн. На свим кованицама хрватског евра подлога ће бити шаховница

„На кованицама евра и цента који ће бити у оптицају у Хрватској и осталих 19 земаља чланица европодручја наћи ће се дизајн мотива који ће представљати Хрватску, а Влада је закључком потврдила да су мотиви: хрватска шаховница, географска карта Републике Хрватске, куна, лик Николе Тесле и писмо глагољица“, рекао је председник хрватске Владе Андреј Пленковић, који председава 14. седницом Националног већа за увођење евра као службене валуте у Републици Хрватској.

Прворангиране предлоге прихватило је и Веће Уније, рекао је премијер и честитао ауторима Ивану Шиваку, Стјепану Прањковићу, Ивану Домагоју Рачићу и Маји Шкрипељ.

Шаховница ће бити подлога, а онда карта Хрватске на два евра, куна на један евро, Тесла на 50, 20 и 10 цента, те глагољица на којој ће писати ХР на 5, 2 и 1 центу, откривено је још раније, након чега је расписан конкурс, преноси Индекс.

На кованици од два евра биће угравиран и Гундулићев стих: „О лијепа, о драга, о слатка слободо“

Из Народне банке Србије раније је речено да би стављање лика Николе Тесле на националну страну кованице евра представља присвајање културног и научног наслеђа српског народа.

ИЗВОР: ИН4С

2 thoughts on “МОЖЕ ЛИ ДРЖАВА СРБИЈА ДА ИШТА ЗАШТИТИ: Хрватска присваја Теслу”
 1. Mislim da bi trebalo stopirao izradu kovanice sa Teslom,ako ne zbog drugog onda zbog toga što su mu pobili celu familiju.Tesla je svetski čovek al pre svega naš,a mi već imamo novčanicu sa njegovim likom,a ovo je zloupotreba hrvatske.Tesla je rođen na teritoriji Hrvatske ali nije bila nezavisna,već je pripadala ugarskom carstvu.

 2. Н Е Ч У В Е Н О
  НА АПОЕНИМА КОВАНИЦА КРВАТСКОГ ЕВРА (KR € = КРВАВИ ЕВРО) ОД 50, 20 И 10 ЦЕНТИ БИЋЕ ЛИК СРБСКОГ НАУЧНИКА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ
  НИЈЕ МИ ПОЗНАТО ДА ЛИ ЈЕ СРБИЈА ИШТА УЧИНИЛА ДА СЕ ОВАЈ ПАСЈАЛУК И КРВАТСКО-УСРАШКИ КУРВАРЛУК НЕ ДОГОДИ
  ТРЕБА ИСТАЋИ ДА СУ КРВАТИ ПОБИЛИ ЦЕЛОКУПНУ ПОРОДИЦУ ТЕСЛА ИЗ СМИЉАНА И ДА СУ У ПОСЛЕДЊЕМ РАТУ СРУШИЛИ КУЋУ ПОРОДИЦЕ ТЕСЛА
  ОВО НАМ ДУША СРБИНА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ НИКАД НЕ МОЖЕ ОПРОСТИТИ, КАО НИ ЧИЊЕНИЦУ ДА ЊЕГОВЕ ЗЕМНЕ ОСТАТКЕ ЈОШ НИСМО ПО ЊЕГОВОЈ ОПОРУЦИ САХРАНИЛИ ПО ПРАВОСЛАВНОМ ОБИЧАЈУ У СРБСКОЈ ЗЕМЉИ
  ОПРОСТИ НАМА НЕДОСТОЈНИМА ПЛЕМЕНИТА ДУШО
  ☦☦☦

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *