(Св. митрополит Петар Цетињски је на самртној постељи свом синовцу и наследнику Петру Другом Петровићу Његошу изрекао ове речи завештања за свеколико Српство)

АУТОР: Драган Р. Млађеновић

Први велики и брижљиво организован поход за освајање и слом Руског Царства предузела је војска од близу 700.000 одлично опремљених француских и западноевропских плаћених војника на челу са великим војсковођом Наполеоном Бонапартом (1769–1821, француски император од 1804–14). Ову до тада највећу европску војску опремили су пребогати Ротшилди и друга моћна западно–европска банкарска братства.

Добро је познато како се та огромна војска провела у Русији: од скоро 700.000 самоуверених Наполеонових војника у отаџбину се вратило око 30.000 живих лешева(!)

***

Други покушај да се Православна Русија баци на колена и затим уништи био је много лукавији. Злодух Запада је почетком 20. века почео да убацује мање и веће комунистичко–терористичке банде задужене за подбуњивање војске, радничких и сељачких маса. Ове банде ће вршити атентате и терористичке ликвидације највиших царских чиновника. Зли дуси револуције су тада користили сва анархистичка средства: пљачке и терористичке нападе, побуне војске, штрајкове радника, протесте сељаштва…

Већа организована побуна је кренула 09/ 22. јануара 1905. године. Она је названа Крвавом недељом, јер је тада већа група петроградских радника кренула код цара са петицијом којом су тражили боље услове рада и живота. Царева гарда је на њих осула паљбу, па је ту било много мртвих и рањених. То је био почетак револуције која ће победити после 12 година (1917).

Догађаји се затим убрзавају и сустижу: радници су тражили (и ускоро изборили) увођење уставне монархије, вишепартијски систем,  Државну Думу (скупштину) и демократски устав који је следеће, 1906. године, и усвојен.

Други повод за револуцију је био сраман и понижавајући руски пораз у Руско-јапанском рату. Јапан је започео рат 10. фебруара  1904. за превласт над Манџуријом и Корејом, и окончао га својом победом 5. септембра 1905. Занимљиво је да су у овом рату вођеном да Далеком Истоку учествовале и војне јединице Кнежевине Црне Горе и Краљевине Србије: прва под заповедништвом Јована Липовца, а другом је командовао Арсен Карађорђевић.

Одлучујућа битка се одиграла 27. и 28. маја 1905. у мореузу Цушима између Кореје и Јапана. Јапанци су изгубили само три торпедна чамца и 116 морнара, а Русија свих 38 ратних бродова, око 5.000 морнара и – међународни углед као војна сила. Непријатељи Царске Русије су овај пораз вишеструко искористили: изазвали су опште немире 1905. и посејали семе зла које донело плодове 1917. године.

Револуција 1917. је, на радост западног злодуха, успела, па су већ у јулу следеће 1918. године слуге злих анти–руских и безбожних сила сатанистички хладнокрвно погубиле цара Николаја Другог и целу његову породицу. Овог пута Света Русија је срушена изнутра, а њени непријатељи нису поштовали ниједан цивилизовани обичај ратовања. Наступила је област таме и царство зла.

***

Следећи поход ради освајања и уништења Русије, односно Совјетског Савеза, покренула је 22. јуна 1941. године хитлеровска нацистичка армија са својим бројним сателитима.

Хитлер је од Француске још 1940. године добио 5000 тенкова, 3000 авиона, 5.000 парних возова, 4000 авиона, 52.000 камиона, 10.000 авионских мотора… Француски средњи тенк „Сомуа“ стигао је и до Москве, и до Севастопоља, и до Бреста. Црвена армија је у Другом светском рату заробила 23.000 Француза који су ратовали у саставу Вермахта.

Немачка је објавила рат СССР-у 27. јуна 1941. Одмах затим су то учиниле и Мађарска, Финска, Словачка, Хрватска и Италија. У помоћ Вермахту у пролеће 1942. стигле су у Русију мађарска армија са 206.000 војника и италијанска осма армија са четири дивизије. На Криму је било више румунских него немачких војника. На Источном фронту је ратовало више од 50.000 Шпанаца и 12.000 Швеђана.

Ипак, ништа то није вредело: неславни пораз и епилог Хитлеровог освајачког похода на СССР верно је приказан на овом совјетском ратном плакату. Као и у време Наполеона, Русима су у помоћ притекле две непобедиве силе – Бог и руска зима.

***

Данас, лета Господњег 2023. – Русија се, и са њом добар део православног света –  опоравља од времена и царства зла и враћа својој суштини – Светом Православљу и традиционалним хришћанским обичајима и моралним вредностима. Јер:

Умом Россию не понять, Аршином общим не измерить:
У ней особенная стать — В Россию можно только верить.

(Русија није појмљива уму, / Аршином нећеш меру јој знати./

Она је нешто посебно – / у Русију можеш једино веровати./)

(Фјодор Иванович Тјутчев,1803-1873, руски песник и дипломата)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *