• Федерална служба Руске Федерације упозорава: Америчка агенција за националну безбедност (АНБ) је организовала тоталну шпијунажу целог света путем паметних телефона, инстант месинџера и друштвених мрежа

 АУТОР: Дмитрије Родинов

 Федерална служба безбедности (ФСБ), заједно са Федералном службом заштите (ФСЗ) Русије, открила је извиђачку операцију америчких обавештајних служби која је спроведена помоћу мобилних уређаја Епл (Apple).

„У току праћења безбедности руске телекомуникационе инфраструктуре идентификоване су аномалије које су карактеристичне само за кориснике Аппле мобилних телефона и узроковане су радом раније непознатог злонамерног софтвера који користи рањивости софтвера које је уградио произвођач“, наводи ФСБ, а саопштава Центар за односе са јавношћу.

Према наводима агенције, заражено је неколико хиљада Епле телефона широм света.

„Поред домаћих претплатника, утврђене су и чињенице заразе страних бројева и претплатника који користе СИМ картице регистроване у дипломатским мисијама и амбасадама у Русији, укључујући земље НАТО блока и постсовјетског простора, као и Израела, САР-а (Сирије) и Кине, саопштила је ФСБ.

На основу ових информација, ФСБ је закључио да Епле блиско сарађује са националном обавештајном заједницом, посебно са америчком АНБ. Горе наведене чињенице потврђују да декларисана политика приватности корисника Епле уређаја није тачна.

Али наши званичници толико воле Епле, чији се производи широм света сматрају показатељем високог друштвеног статуса. Бивши председник, а сада заменик председника Савета безбедности Русије, Дмитриј Медведев, чак је добио надимак „ајфон” због своје љубави према америчким уређајима. Данас се сигурно предомислио.

Међутим, да ли ово заиста некога изненађује?

„Деценијама се прича да страни софтвер произвођачу даје могућност да га користи како жели“, подсећа главни уредник Форум.мск“, Анатолиј Баранов.

– Требало је да развијамо наш софтвер, о томе се такође повремено прича, али потом одустају. Па, дошао је дан када се то догодило да увезени софтвер ради против нас.

Како се користи? Произвођач увек има неограничен приступ, root или чак и више. Како хоће, тако и користи. Ништа се не може учинити. Шпијунирају кога хоће. Сви су свесни да свако са собом носи опрему за прислушкивање у виду паметног телефона. И у основи било која слична техника.

„СП“: Како бар заштитити функционере? Прећи на старе телефоне?

 „Једина опција је да користите заштитну технику, знате, ону са грбом. Али није то сваком омогућено. Прво се мора створити алтернатива, а тиме се, као што сам рекао, посебно не бавимо. Што се тиче старих телефона, можете и са компјутера да пређете на писаће машине, на пример имам Адлера из 1940. године. Телефони са дисковима за бирање и даље постоје…

„Руски стручњаци већ дуго упозоравају да би Епле пре или касније могао да игра против Руске Федерације у корист америчких специјалних служби“, рекао је Владимир Лепехин, директор Института ЕАЕС. …

„СП”: Да ли је реч само о „Еплу”? Гугл то не ради?

– Све глобалне друштвене мреже и информациони ресурси су под контролом западних (пре свега америчких и британских) обавештајних агенција. У супротном, неће добити прилику да постану глобални.

Можда једини изузетак данас је Твитер, који је купио Илон Маск. Па, Гугл, као најмоћнија база података, без сумње ради у партнерству са обавештајним агенцијама

СП: Шта да се ради? Пребацити све на алтернативне системе? Које? Како то урадити? На силу? Или их можда вратите добрим старим телефонима?

– Одавно се зна шта треба радити. Свака суверена цивилизација мора постојати на сопственој информационој и IT бази. Поред ГЛОНАСС-а, наша земља треба да има свој развијен Рунет, Рутубе, софтвер, дигиталне платформе итд.

Превод Наука и култура

ИЗВОР: https://svpressa.ru/society/article/375079/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *