Бугари су поносни што су управо они дали свету ћирилицу, пише сајт Бугарског радија. Али, нажалост, бугарско писмо из дана у дан губи своје позиције. У земљи још увек не постоји закон о језику.

„Потпуно ми је несхватљиво зашто нас инвазија латинице оставља апсолутно равнодушнима, а ћирилица, као бугарско писмо, из дана у дан губи своје позиције“, прокоментарисао је професор Огњан Герџиков објаву у софијским новинама „параду писама“ у Софији 24. маја“. Он је напоменуо да се сваке године око 24. маја Бугари „бусају у прса“ да су управо они дали ћирилично писмо за 250 милиона људи широм света.

Сваке године све је више протерујемо латиничним словима. Изађите на улице Софије, идите у продавнице, хотеле, бање – све је написано на енглеском, латиничним словима. Зашто? Питам зашто? Поносни смо на ћирилицу, али је све мање користимо. То ме избацује из равнотеже, ова срамота се све више шири“, рекао је професор Герџиков у студију Радио Софије.

Он је додао да у Привредном закону постоји одредба која каже да они који региструју фирму то морају да ураде на бугарском, али могу и на страном језику.

„Та норма се најчешће не поштује“, рекао је професор и додао да је Бугарска социјалистичка партија пре неколико година намеравала да унесе нацрт закона о бугарском језику, али то никада није учинила. У Бугарској још увек не постоји закон о бугарском језику.

Уопште они који бугарске речи напишу латиницом немају мозга? Бугарима је незгодно да читају, а странцима је и даље неразумљиво. На латиници је написана фирма „Златна рибка“. Коме ова златна рибица каже на латиници да је златна?“

Неопходно је поштовати стандарде бугарског говорног и писаног језика, сматра професор Герџиков. Импресионирала га је и чињеница да се именице све више пишу великим словом. (Овај правопис је типичан за немачки језик, у бугарском, правила за употребу великог слова су иста као у руском – прим. прев.)

ИЗВОР: Радио Бугарска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *