Словачки премијер Роберт Фицо данас је тешко рањен у атентату, а непознати нападач почео је да пуца на премијера у тренутку када је он изашао да се поздрави са окупљеним грађанима, после седнице владе у граду Хандлова.

Иако се о атентатору и мотиву и даље мало зна, главна уредница РТ Маргарита Симоњан је изјавила да је “рањен онај који је рекао да је СВО настала као резултат дивљања украјинских неонациста и да руски председник Владимир Путин није имао другог избора”.

“Ето како они раде”, написала је Симоњан на Телеграму.

Са друге стране, коментатори британског “Скај њуза” такође су указали на то да се Фицо оштро противио политици наоружавања Украјине коју води Брисел (притом га упоредивши са његовим мађарским колегом Виктором Орбаном, за којег је Фицо претходно рекао да представља узор за изабраног политичара), где је један од саговорника рекао да “није изненађујуће да се овако нешто десило пошто је Словачка тренутно врло несрећна земља”.

Роберт Фицо је освојио свој трећи мандат као премијер Словачке када је његова партија “Смер” победила на изборима у октобру прошле године.

Фицова предизборна кампања била је усредсређена на обустављање наоружавања Кијева (Словачка је претходно од фебруара 2022. године послала Украјини оружје, муницију и војну опрему у вредности од 671 милион евра), тврдећи да свету треба мир и да “људи у Словачкој имају веће проблеме од Украјине”.

Усред кампање, рекао је да је рат “почео 2014, када су украјински нацисти и фашисти почели да убијају руске држављане у Донбасу и Луганску”. Ројтерс подсећа да мање од половине Словака сматра Русију кривом за ескалацију украјинског сукоба.

Након последњих избора, међу првима су Фицу победу честитали председник Републике Српске Милорад Додик и мађарски премијер Виктор Орбан.

У новембру 2023. словачка влада је блокирала републичку доделу новог пакета војне помоћи Украјини у вредности од 40,3 милиона евра, a Фицо је обећао да Словачка неће подржати молбу Украјине за чланство у НАТО, оценивши да је то “највећа глупост”.

Овај политичар је, такође, својевремено одбацио идеју да Русија не треба да постоји, додавши да је Русија “била, јесте и биће”.

Фицо је 2014. године посетио Београд, када је са тадашњим председником Владе Србије Александром Вучићем изјавио да су односи Србије и Словачке на историјском максимуму.

Он је у марту ове године за Танјуг рекао да Братислава не види ни један разлог да призна једнострано проглашену независност “Косова”, те да ће и убудуће бити у групи неколицине земаља које о том питању имају исто мишљење.

На питање да ли због тог става Словачка трпи притисак, Фицо је појаснио да је већ навикао да су предмет критике они који некада храбро изговоре сопствено мишљење и кажу истину, а не оно што очекују “либерални, прогресивистички медији”.

Роберт Фицо рођен је 15. септембра 1964. у радничкој породици у Топољчанима.  Словачки премијер је дипломирао право на Универзитету Комениус у Братислави 1986. године и придружио се тада владајућој Комунистичкој партији, да би докторат одбранио 1992. године.

Од дипломирања до 1995. године радно искуство је стекао при Министарству правде Словачке, а од 1994. године до 2000. године радио је као заступник Словачке пред Европском комисијом за људска права и Европским судом за људска права.

Од 1994. до 2000. године радио је као заступник Словачке пред Европском комисијом за људска права и Европским судом за људска права.

Роберт Фицо се од 1999. године налази на челу партије “СМЕР-Социјалдемократија”, након што ју је основао како би се супротставио реформистичкој влади десног центра.

На незадовољству либералним економским реформама однео је прву изборну победу 2006. године и служио као премијер до 2010. Фицов други мандат је трајао од 2012. до 2018. године.

ИЗВОР: РТ Балкан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *