Фото: брод САД у бази у заливу Суда на острву Крит

  • Сједињене Државе су у потпуности укинуле ембарго на оружје Кипру под условом да Никозија настави да спречава улазак руских ратних бродова у њене луке. Први пут од 1987. Кипар ће моћи да прима оружје од Сједињених Држава без ограничења. Одлуку је донео амерички државни секретар Ентони Блинкен.

АУТОР: Владимир МАЛИШЕВ

Ово је значајна одлука која одражава развој стратешких односа између две земље, укључујући и област безбедности“, рекао је кипарски председник Никос Анастасијадес одобравајући одлуку САД. А републички министар одбране Хараламбос Петридис назвао је потпуно укидање америчког ембарга на оружје Кипру „историјским догађајем“. Ова одлука, рекао је он, одражава одличне односе између Кипра и Сједињених Држава.

Амерички Стејт департмент саопштио је 16. септембра да је Кипар „испунио неопходне услове у складу са релевантним законодавством да дозволи извоз, реекспорт и трансфер одбрамбених средстава у Републику Кипар за финансијску 2023. годину“.

Сједињене Државе већ дуго везују питање укидања ембарга на оружје Кипру са забраном уласка руских ратних бродова у острвске луке. Власти Републике Кипар су у марту повукле дозволу за улазак у њене луке за четири руска ратна брода који су хтели да уђу у луку Лимасол, али су морали да траже луке у другим земљама за допуну горива. И то упркос дугогодишњим пријатељским односима између Русије и Кипра.

У оквиру санкција ЕУ, Кипар је такође морао да затвори своје небо за руске летелице, што је задало ударац кипарској туристичкој индустрији. Ове године Кипар је изгубио око 800 хиљада туриста из Русије; губици за острво износиће око 600 милиона евра. Санкције су довеле и до оштрог слабљења економских веза Кипра са Русијом у другим областима.

Ово се дешава упркос чињеници да је становништво острва веома пријатељски настројено према Русима. Кипар је био једина земља ЕУ у којој већина становника не сматра Русију одговорном за кризу у Украјини, показало је истраживање статистичке службе Европске уније Евробарометар (Eurobarometr). Међутим, Никозија није могла да издржи притисак САД.

Како наводи грчки лист „Катимерини“, укидање ембарга омогућиће оружаним снагама Кипарске гарде да постепено замене совјетску или источноевропску технику. Лист скреће пажњу на чињеницу да је одлука о укидању ембарга изазвала оштру реакцију турског Министарства спољних послова. Анкара „најоштрије осуђује” одлуку Вашингтона. Турска је позвала САД да „преиспитају ову одлуку и воде уравнотежену политику према две стране на острву“.

САД пребацују борбене авионе Грчкој и уводе санкције Турској“, рекао је турски председник. И додао је, мислећи на САД: „Ако нам не дате Ф-16, наћи ћемо начин да се побринемо за себе“.

Турска је такође незадовољна јачањем војне сарадње САД са Грчком. Анкара скреће пажњу на чињеницу да САД разговарају о испоруци Грцима најновијих авиона Ф-35, модернизацији постојећих Ф-16, јачању присуства у Грчким базама у Александруполису, Соуди и другим деловима земље, а сада ће почети да наоружавају и Никозију. Истовремено, Вашингтон је искључио Турску из програма Ф-35, а Конгрес САД није одобрио пријаву Анкаре за куповину Ф-16 Viper и модернизацију 80 авиона Ф-16 који се већ налазе у Турској.

Готово истовремено са најавом укидања америчког ембарга на оружје Кипру, грчки медији јавили су да Вашингтон појачава своје војно присуство у Грчкој. Како је Катимерини написао 19. септембра, САД претварају своју нову базу у Александруполису у северној Грчкој у „другу Соуду“, највећу америчку базу у јужном Медитерану у заливу Суда на Криту. Александруполис се, примећује лист, показао као поуздана алтернатива затвореном Босфору, а хиљаде комада војне опреме из САД и других земаља НАТО-а је „брзо и ефикасно пребачено на источни бок НАТО-а – из Бугарске и Румуније у Пољску“ преко Александруполиса, одакле је превезено, наравно, у Украјину.

Грчка је сада постала главна транзитна станица за снабдевање Кијева западнимг оружјем. Сједињене Државе су већ предложиле Атини да се лука Александруполис прошири и изгради ново пристаниште за смештај савремених разарача америчке морнарице класе „Арли Берк“ који носе навођене ракете и имају побољшане могућности електронског ратовања.

Александрополис се налази близу Црног мора. Овде се види жеља САД за стварањем балканске инфраструктурне мреже која ће покривати Егејско море, Румунију, а одатле стићи до Мађарске и Пољске. Истовремено, америчко присуство у Грчкој није ограничено само на Александрополис. У току су разговори о надоградњи инфраструктуре базе Соуда за смештај најнапреднијих беспилотних летелица и авиона пете генерације као што је Ф-35. Амерички Конгрес је 2020. године издвојио и средства за постављање високопрецизног површинског радара за праћење Егејског мора. Овоме се додаје и присуство Сједињених Држава у ваздухопловној бази Лариса, која се реконструише како би могла да служи беспилотним летелицама и летећим танкерима на трајнијој основи.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/09/21/kipr-i-grecia-pod-amerikanskim-voennym-sapogom-57237.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *