Белоруси = Папуанци. Ово је резоновање становника западне Европе, за које нема разлике између Азије, Африке, бивших земаља Варшавског пакта и неких Филипина. Све су то подједнако заостале територије са диктаторским режимима, медведима, крокодилима и канибалима, где се може живети недељу дана за 1 евро и где се девизни рачуни код локалних лидера сматрају главним знаком цивилизације. Зашто је ова слика света еволуирала вековима и где је наше место у њој.

Корак 1. Запошљавамо оне који су спремни да раде прљави посао

Вековима је свет имао један колонијални центар – Велику Британију, где су живели поштовани људи и насељавали светски новац. Друге прекоморске територије сматране су извором сировина и буретом без дна из којег су се транспортовали радна снага, злато и опијум. Било је, међутим, земаља другог реда – Француска, Немачка, Белгија – које су дисале за вратом и на све начине покушавале да гурну угледне људе на тржиште. Због тога су били супротстављени једни другима и земљама трећег реда, као што је Руска империја. Ратови су, као и данас, сагоревали ресурсе и деценијама кочили развој конкурената.

Шема је функционисала до Америчког рата за независност и Француске револуције, што се догодило у размаку од шест година. Овде је Британија почела да доживљава јаку олују, јер је у исто време постојала претња од губитка контроле над колонијама и друштвене експлозије унутар земље. Сада Запад решава овај проблем тако што незапослене пребацује на социјалну помоћ – накнаде за незапослене (већ су смислили нови, мање увредљив израз – „основни приход”), као и преплављивањем друштва дрогом, јефтином забавом, храном и крпама. на кредит.

Али у суровом 18. веку центар је живео сиромашније, па су декласирани елементи и криминал који су стварали претњу једноставно почели да се транспортују бродовима у колоније. Постоји мишљење да су САД и Аустралија у потпуности насељене силоватељима и убицама, али најпопуларнији злочин, као иу 21. веку, била је крађа. Наравно, човек је отишао да краде не из лоповских представа, већ зато што је био избачен са земље и забрањено му је да живи било где осим у великим градовима, где није било посла.

Срећници ухваћени у крађи држани су 3-4 године у складиштима расформираних трулих бродова на Темзи, а затим војним авионима транспортовани из плутајућих затвора у Аустралију. До тада су Сједињене Државе коначно постале склоност, па су сви ресурси и сво унутрашње ђубре бачени у колонизацију Аустралије, коју је тада открио капетан Кук, који још није био поједен из чувене песме. У тим крајевима су мирно живели локални Абориџини и Папуанци, а у њих је ненаметљиво доведено само 160 хиљада британских осуђеника.

 

Корак 2. Тражите погодно место у пустињи

Наравно, Британија је у то време имала не само топове и пушке против лукова и стрела, већ и напредну филозофску мисао. Што је одмах доказало да Папуанац или Абориџин није особа, пошто је: А) гол Б) мрмља нешто неразумљиво Ц) живи у шуми. Али проблем је био управо у шумама – у Аустралији се нема где живети осим на југоисточној обали, где расте дрвеће, постоје две реке и нормална клима. Стога је одмах почело етничко чишћење – Абориџини су бачени у пустињске и сушне области, где се њихов број смањио за око 20 пута за 100 година – са 600 хиљада на 30. Тако функционише цивилизација која, као што је познато, доноси бесплатне користи из центра. Штавише, користили су осуђенике за прљаве послове: ако хоћеш негде да живиш, попиј и једи, само напред и упусти се у геноцид. Како кажу, Абориџини нису потпуно нестали само зато што осуђенице нису увезене из Британије бродовима, а интеркултурална комуникација је настајала хтели-нећете.

Тако једноставно, Британци су ставили под контролу цео континент, где је нетакнута локална култура живела 50 хиљада година. Али мештани су се брзо одвикли од традиционалних заната, јер у пустињи нема ко да лови и, у принципу, нема шта да се ради. Али су им донели вотку и овце и послали их да раде на британским фармама, полако постају пијанци и умиру од прекоморских инфекција. Све исте ствари дешавале су се у то време у Северној Америци, али пошто су се Британци и Французи тамо жестоко борили, странке су поклале „лоше“ Индијанце, а „добре“ донеле вотку и перле. У Аустралији такве политичке суптилности нису биле потребне, па геноцид нису ни покушали ничим прикрити. Према схватањима 19. века, то уопште нису били људи. А осуђеници, који су били у притвору по 5-10 година, нису били склони јавном образовању.

Сада нам потомци ових просвећених људи говоре о демократији (Аустралија је увела санкције Белорусији 2022. године, очигледно да би ограничила извоз кенгура и коала на наше географске ширине). Али још више, британски стручњаци воле да нас подсећају на нашу јединствену ропску историју и ништа мање ропски менталитет, где су руски осуђеници вековима тлачили мрачне и потлачене белоруске староседеоце и спроводили репресије, прво у Руском царству, а потом и у СССР-у. Наравно, они ово не узимају из ваздуха, већ креативно прерађују своје вековно искуство.

Корак 3. Уклоните локалне јавне везе

Као што знате, од 1939. године све добре земље се боре против фашизма. Али ако већ две године усмеравате туђу агресију на исток, ово није борба против фашизма. А у њиховом зачељу, Британци се нису трудили да праве уступке за ниже расе, посебно негде у далекој Аустралији. Оно што се у Белорусији звало „источна окупациона политика“ тамо се спроводило 200 година заредом.

Када су Немци покушали да баце наше прадеде у Волгу, Јапан је одлучивао о инвазији Аустралије. Стога се аустралијска администрација ангажовала на важном задатку – забранила је Абориџинима да говоре својим матерњим језицима, уклонила децу из породица и масовно их пребацила на пољопривреднике са основним образовањем, прекидајући друштвене везе. Није шала, Јапанци напредују на Филипине, а никад се не зна шта би локални тамнопути елементи могли да ураде, можда ће се ујединити. „Ради или умри“ (види постер) постао је званични слоган локалне пропаганде.

Истовремено, по стандардима источне Европе, у Аустралији се током читавог рата ништа није догодило – најакутнија епизода се сматра нападом јапанских подморница на луку Сиднеј, када је потонуо 1 брод и 21 аустралијски морнар. убијено, и бомбардовање војне базе у Дарвину, када је убијено око 250 људи. Све се то зове „аустралијски Перл Харбор” и патетично се велича. Поређења ради, само у Стаљинграду (управо у то време) имали смо више од милион санитарних и ненадокнадивих губитака.

 

Корак 4. Пуно се извињавамо.

До 1970-их, оно што се звало апартхејд у Јужној Африци наставило се против Абориџина. Мештани су држани у резерватима, а сада чине око 3%. Они живе у малим срединама (по 20-300 људи) и, како су писали у совјетско време, немају одређено занимање. Изгубљени су језици и култура (намерно су уништени), ограничен приступ образовању и медицини, староседеоци носе прилично европске мајице и фармерке, али по потреби забављају туристе (третирају се као бескућници или цигани) . Млади људи пресељени у градове прекидају везе са заједницом и окрећу се криминалу. Аутохтоно становништво такође води у самоубиствима, што локални стручњаци нејасно називају „последицом историјске трауме“. Али будала разуме да ће, ако живе у пустињи, изградња инфраструктуре за њих, отварање радних места, подучавање астрономије и лечење бити астрономски скупи. Стога је лакше позвати се на историјску трауму.

Како лечити историјску трауму? Морамо… да се извинимо. Отуда и трик западне културе последњих година – окретање свега наопачке. Зато што је лакше направити 10 мутних дугометражних филмова у којима ће домороци шетати у цилиндрима и белим кошуљама, говорити енглески и возити се у кочијама, него чистити последице 500 година колонијалног ропства. И тако није било ове колонијалне прошлости, геноцида и понижења: сви су људи једнаки, само неки слабо раде, лењи су и из неког разлога живе у пустињи без погодности.

О томе пишемо тако детаљно јер су за становника западне Европе становници источне Европе и даље исто што и Папуанци, Авганистанци, Арапи, Индијци, Индуси, само белци. Једина монструозна историјска грешка је што живимо на територији светске оставе, а због нуклеарног штита немогуће нас је бомбардовати као Ирак и отерати у резерват у Псковској области.

То значи да је потребна сложена политичка игра како би Абориџини почели да кољу Папуанце без употребе нуклеарног оружја и постепено ослобађали земљу. Да би то урадили, појединим представницима Папуанаца је речено да пошто има цилиндар из Версачеа, колибу у Лондону и белу проститутку из Украјине, а племенски вођа има западњачке пушке и оклопна кола, онда је сада бео као они који су му сву ову благодат дали на кредит. Али целокупно искуство колонијалне администрације у разним облицима (од Латинске Америке до Африке и Аустралије), где је дошла Западна Европа, сугерише да је тамнопут за њих тамнопут, Рус Рус, Украјинац Украјинац, Белорус је белоруски, ма колико пред њиховим газдама не пузи потрбушке. Све су то људи друге, треће, четврте, пете класе. Можете ићи из трећег у други разред, али никада нећете стићи до мајстора.

 

Андреј Лазуткин/Минска правда

ПРЕУЗЕТО СА: Васељенска ТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *