Шансоњер који је оставио легендарну тамбурашку химну „Кућерак у Срему”, Влада Канић, преселио се у вечност. Земунац и почасни грађанин ове општине, који је с поносом истицао да је рођен 1941. године у породичној кући у Господској улици, волео је да каже: „Није важно колико година у животу имате, већ колико имате живота у годинама”. Он је многе године потрошио у Норвешкој, као грађевински инжењер, па је тамо и „конструисао” стихове „Кућерка у Срему”. Ова песма која лако прираста за срце и за коју су тамбураши чак и њеног творца убеђивали да је изворна или народна, све док им не стави „банку” на жице, па тек онда посведоче: „Е, сад је твоја” – постала је својеврсна химна равнице.

Њој су по својој лековитости блиске и многе друге песме овог кантаутора, који је на особен начин чувао боемски дух. А почео је на „Београдском пролећу” 1967. године, па диљем бивше Југославије.

Поред шансона, написао је педесетак тамбурашких нумера.

Хит „Имао сам страшног петла” Ђорђа Балашевића превео је на норвешки језик и на њему га певао. У музичкој архиви оставио је це-де „En passant med aksent”. Критичар најстаријег џез часописа на свету, париског „Хот џеза”, уверавао је: „Ми Французи не разумемо о чему овај човек пева, али пева као Жак Брел.”

Писао је текстове за Звонка Богдана, Кемала Монтена, Мериму Његомир, групе „Елипсе”, „Апсолутно романтично”… Сарађивао је са Бајагом и многим другим признатим музичарима, а до последњег дана и са вокалном уметницом Љиљаном Филимоновић, са којом је недавно снимио песме „Алелуја” и „Свете мој”.

Да је Влада узгајивач нежности, чувар сремских и земунских колоплета, који срцем штимује тамбуру, тврдио је писац Горан Лазовић, са којим је Канић волео да дивани на „паорском” језику, наслоњени уз „дувар гарави”. Поетским нитима Канић је исткао пет књига поезије, а током пандемије вируса корона и збирку „Рупе у души”. Љубав према песми, поезији и људима са којима је Влада Канић плео свакодневицу, у којој је имао и ритуал да чита само „Политику” и у нашој рубрици својевремено поручио „Верујте песмама”, чуваће се као и стихови посвећени вољеном Земуну и „Кућерак у Срему”.

ИЗВОР: https://www.politika.rs/scc/clanak/556900/vlada-kanic-muzika-srem

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *