• Професор Еске Вилерсев са универзитета у Копенхагену изјавио је да Викинзи нису били урођеници Скандинавског полуострва, после завршетка  истраживања ДНК 442 скелета викинга
  • Викинзи су имали гене народа са Балкана и Источне Европе
  • Тако је ово истраживање разрушило мит о викинзима – нити су били светлоплави, нити из Скандинавије

Каспер Андерсен није изненађен овим открићем, иако је историчар и специјалиста за викиншку националност и идентитет. «Многи митови о викинзима појавили су се у XIX веку, кода је рођен национализам, а ми смо тада себе препознали као Данце. Светла коса добро се уклапала у овај идентитет. Међутим, према историјским изворима  ми не можемо судити о боји косе викинга», — говори Андерсен.

Дански професор Универзитета у Копенхагену Еске Вилерслев (Eske Willerslev)  и његов тим одиграли су главну улогу у проучавању порекла и изгледа Викинга.

Истраживачи су добили из различитих земаља узорке костију из викиншког доба. Укупно су испитали 442 костура из 12 земаља, извадили ДНК и извршили генетско мапирање.

На основу ДНК, истраживачи су закључили да Викинзи заправо имају доста заједничких гена са јужним и источним Европљанима.

Доба Викинга започето је 793. године када су напали и опљачкали опатију Линдисфарн на северу Енглеске. Током наредна три века, Викинзи су претворили живот Европе у праву ноћну мору, али средином 11. века напади су постепено слабили, а викиншка ера се завршила.

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ИЗМИСЛИО «ЕПОХУ ВИКИНГА»

Викинзима се интересовао песник-романтик Адам Еленшлегер (Adam Oehlenschläger, аутор текста химне Данске) и научник Јакоб Асмисен Ворсо (Jacob Asmussen Worsaae, археолог, члан Петербуршке академије наука) – он је и смислио термин «епоха викинга», а први пут га је јавно употребио 1873. године.

Јакоб Асмисен Ворсо (1821 – 1885)

Још једна заблуда која постоји је да су викинзи били један скандинавски народ (Данске, Норвешке и Шведске). Истраживања показују да Данци, Швеђани и Норвежани у то време нису међусобно контактирали. Данци су пловили до Енглеске, Швеђани у Прибалтик, а Норвежани на Исланд и Гренланд, говори Еске Вилерслев.

У оквиру истраживања Еске Вилерслев и његове колеге упоређивали су ДНК викинга са ДНК сељака из забачених села Норвешке и Шведске. Гени сељака се фактички нису мењали од каменог доба. Резултати су показали да се разликују.

«Викинг» је реч која је означавала неприпаднике Скандинавског полуострва, већ «морнаре-ратнике» или «пирате», закључује Андерсен.

Приредио Зоран Милошевић


ИЗВОР: https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/stor-undersoegelse-smadrer-vikinge-myter-de-var-hverken-lyshaarede-eller

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *