фото: REUTRES/POOL New

… и очајнички вара Украјинце

  • Подржавајући, дакле, „борбени дух украјинске нације“, Британци марљиво искривљују право стање ствари.
  • Други правац преваре је веровање да на територијама које контролише Русија влада хаос и да се развија гигантски покрет отпора.

 АУТОР: Андреј УВАРОВ

Ко од детињства није упознат са хулиганима који надувавају жабе сламком? Данас се испоставило да је председник Зеленски жаба – кловн који себе замишља као Наполеона. Тренутно постоји десетак сламки, уз помоћ којих Зеленски одржава борбеност. Једни у Украјину „дувају” тенкове, борбена возила пешадије, ракете, хаубице, дронове, други – финансијску подршку, трећи – морал и уверење да је победа близу. Као пример победе наводи се скандалозна победа украјинских политичких глупана на европском такмичењу неполитичке песме…

Британија је постала главни надувавач рата, „дувачица“ кловна и надувачица простодушних Малоруса. Британци не само да подржавају Кијев оружјем, већ му дају и „обавештајне и аналитичке податке“, које, како је договорено, одмах дистрибуирају украјински медији.

Главна ствар у овим подацима нису информације, већ закључци које су припремили сами Британци. На пример, 15. маја, бројни украјински медији су објавили „податке британске обавештајне службе“ у којима се наводи да је руска офанзива у Донбасу изгубила замах и да неће моћи поново да је подигне најмање месец дана, и, кажу, проблеми Руса настављају да расту.

Џејмс Бонд извештаји

Украјинци су уверени да Русија током протеклих месец дана, „упркос неким мањим почетним достигнућима“, није успела да заузме велику територију Украјине. Поред тога, према истим изворима, руска армија „одржава константно висок ниво исцрпљености“ и „вероватно је (опет користе енглеско highly likely!!) изгубила трећину копнених борбених снага које је прикупила у фебруару“.

Украјински пропагандисти одмах закључују да се тако високе процене руских борбених губитака још нису чуле, иако је Генералштаб Оружаних снага Украјине у својим извештајима више пута „разбио“ скоро половину руске армије и „уништио“ скоро све руске тенкове и авионе.

Британци, да не би изгледали потпуно неутемељени, своје закључке поткрепљују „чињеницама“: кажу да је одлагање руске офанзиве последица чињенице да су Руси изгубили понтонеријску (мостовну) опрему и много дронова. Увелико се рекламира „пораз руског прелаза код Белогоровке“ и успех Оружаних снага Украјине на Шепиловским висовима 11-13 маја. Међутим, озбиљни стручњаци још решавају чији су понтони и чија техника је  бачена на обалама Северског Донца.

Британску „аналитику” подржава амерички Институт за проучавање рата (Institute for the Study of War). Пишу и о „катастрофалним губицима Руса“ и „војној неспособности откривеној на овом прелазу“. И што је најзанимљивије: амерички аналитичари изводе своје закључке, ослањајући се не на анализу стручњака Пентагона, већ на мишљења … руских блогера!

 

Закључци Institute for the Study of War

И Британци и Американци су писали да ће губици код Белогоровке „ометати изолацију Северодоњецка и Лисичанска“ и довести до повлачења руских трупа из Харкова. Међутим, три дана након прелаза код Белогоровке, Лисичански котао се умало затворио, Долгенка је заузета, прелаз  украјинске војске код села Петривске је осујећен, напредак је постигнут у „индустријском комплексу“ Авдијевке, а контранапади Украјинаца су код Харкова ослабљени.

А ту је и неуспех украјинске авантуре на Змејну (острву змија) и чишћење фабрике Азовстал. Британци о овоме ћуте, па ћуте и украјински медији. Ћуте и о изјавама које су почеле да дају јединице Оружаних снага Украјине и Територијалне одбране о одбијању учешћа у непријатељствима и пребацивању у „врућа подручја“. Међу најновијим видео записима је апел војника 115. одвојене бригаде територијалне одбране Житомирске области.

Припадници Територијалне одбране из Житомира не желе да иду на фронт

Подржавајући, дакле, „борбени дух нације“, Британци марљиво искривљују право стање ствари.

Други правац преваре је веровање да на територијама које контролише Русија влада хаос и да се развија гигантски покрет отпора.

Украјински медији су пре неки дан објавили свеж обавештајни преглед британског Министарства одбране у коме савремени Џејмс Бондс уверава да је Русија подбацила у Херсону. „Чињеница да је Русија само успела да успостави проруско локално руководство у Херсону наглашава неуспех руске инвазије да напредује ка својим политичким циљевима у Украјини“, каже се у прегледу.

Британци изводе овај закључак на основу сопствене уверености у одржавање „референдума” чији ће резултати бити фалсификовани. Референдумске теме (стварање Херсонске Народне Републике, њена повезаност са Доњецком Народном Републиком и Кримом, стварање новог федералног округа Руске Федерације) се периодично бацају у информативни простор и, наравно, се не потврђују. Британци су уверени да „руска превара неће проћи“, а „становници Херсонске области ће наставити да демонстрирају своје противљење руској окупацији“.

Исти Институт за ратна истраживања саопштава да на југу не могу да се изјасне о датуму „референдума“, што наводно говори о њиховој (руској) неизвесности у сопствене резултате у Херсонској области. И опет, Украјинци су убеђени да се Херсонска област жестоко опире, иако мештани не спроводе масовне акције, Руска гарда готово свакодневно приводи припаднике одбране и локалне нацисте, а откривају се и скровишта оружја. Али генерално, кампања пролећне сетве и садње се завршава у региону и живот се враћа у нормалу.

Превод Наука и култура

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/05/17/anglichanka-vduvaet-v-zelenskogo-boevoj-duh-56210.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *