• Фудбалери Србије и Русије 21. марта одиграће пријатељску утакмицу на стадиону Динама у Москви. Пре самог почетка, спортски спектакл отвориће Марко Радиновић, певач српског порекла који живи и ради у Русији и који ће отпевати чувену Каћушу. Марко се директно из Русије јавио Спутњику.

АУТОР: Тамара Радиновић

Недавно је Фудбалски савез Русије објавио вест о томе да ће утакмицу Србије и Русије отворити Марко Радиновић са песмом Каћуша. Иако у Србији не зна велики број људи за њега, у Русији је Марко изузетно популаран певач па је тако било време да га упозна и земља из које је пореклом.

„Везан сам за обе земље, моје порекло је српско. Отац је из Црне Горе, мајка са Косова из околине Пећи. Дуги низ година живим у Русији и некако ми је одавно у глави била мисао око песме Каћуша. Када је било извесно да ће се меч одиграти, добио сам позив Фудбалског савеза Русије да учествујем као гост. Имао сам одмах предлог за песму Каћуша јер наши навијачи често, како фудбалски тако и кошаркашки, бодре са Каћушом. Моја идеја им се допала и спрема се спектакл. Овде се то чека, Русији је више стало да дође репрезентација Србије него репрезентација света, то им је врло драго и мени је драго да учествујем у таквој манифестацији“, рекао је Марко на почетку разговора за Спутњик.

За руски народ „Каћуша“ је веома важна песма. Симболизује победу јер говори о девојци која чезне за својим вољеним који је у војсци и који јој се на крају враћа као победник. Марко је ову песму одабрао јер га асоцира на Видовдан.

„За Русе је Каћуша једна врста Видовдана, њима је то као друга химна. Кроз велику муку и бол су прошли управо том песмом, а то како наши бодре са Каћушом је феноменално, чак и они тако не бодре. Ја се надам да ће после мог наступа почети сви да се бодре са Каћушом“, верује српски певач.

Репрезентација Русије одиграће први меч са једном европском селекцијом још од 2021. године, а Марку је посебно драго што ће то бити Србија.
„Врло сам емотиван и поносан на то да је то управо репрезентација Србије. Његош је рекао „У добру је лако бити добар, на муци се познају јунаци“, тако да ја сматрам да је овај потез наше репрезентације јуначки, историјски и Руси то гледају као велики успех“, поручио је популарни певач.
Осим што ће за њега меч бити емотиван због повезаности са обе земље, Марко ће коначно испунити и један свој сан из детињства, а то је упознавање са Драганом Стојковићем Пиксијем који му је био идол јер је и сам играо фудбал.
„У детињству, сваки Србин, Црногорац, Југословен су желели да буду Пикси, ја сам био мали Пикси, али сам због повреде морао да оставим спорт. Био сам међу јуниорима најбољи у Русији, али сам морао да прекинем. Пикси ми је остао идол, никад нисам успео да га упознам, надам се да ћу овај пут имати прилику. Још увек има дрес са бројем 10 и са презименом Стојковић, надам се да ће ми на њему оставити аутограм, да окачим дрес као успомену и о том прошлом времену и о садашњем периоду живота“, пожелео је Марко.
На мечу Србије и Русије биће много познатих лица, а Марку је најдраже што ће видети Емира Кустурицу.
„Игром случаја се познајем са Емиром Кустурицом, када је имао концерт у Москви, био сам присутан. Емир је наша велика звезда, велики човек. На екрану је светска звезда, а ван тога је људина. Милош Биковић, Милош Красић, има ту још наших имена, али за Емира ми је много драго да ће бити ту“, истакао је Радиновић.
Српски језик прича течно, труди се да негује српску културу, али истиче да се у Русији не осећа као странац.
„Далеке 1997. године мој отац је дошао у Русији, мене и брата нико није ни питао, само нам је било речено да се селимо. Пуних 27 година живота у Русији, никада нисам имао осећај да сам странац. Ако се пође по свету, осећаш се свуда као странац, а када кажеш да си из Србије из Црне Горе овде си као код куће. Овде то кажу ‘братушка’“, објаснио је Радиновић.
Без обзира на резултат, и иако је меч пријатељског карактера, Марко сматра да је управо играње ове утакмице велика победа за обе репрезентације.
„Сматрам да независно од тога који ће резултат бити на терену то је једна велика заједничка победа и успех. Што се тиче резултата, надам се добрим головима и страшном фудбалу и да ће цео стадион да пева“, поручио је Радиновић.
За сам крај разговора поручио је да би волео да једног дана пева и на неким од српских стадиона.
„Спреман сам сутра да стигнем у Београд и да наступим на нашим чувеним стадионима“, завршио је разговор српски певач Марко Радиновић.
ИЗВОР: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *