• Зашто Запад не разуме Русе и Србе и због чега се увек спотиче о исти камен кад крене на Русију и Србију, објашњава социолог др Слободан Антонић, аутор студије „Два заветна народа: Руси и Срби“.

АУТОР: Владимир Судар

Заветни народи су они који верују да имају неку мисију и средишњи мит у свом културном обрасцу, каже социолог Слободан Антонић, аутор недавно објављене студије „Два заветна народа: Руси и Срби“. Руси и Срби имају велике сличности, а једна од заједничких особина је веровање у историјску мисију народа.

Презирање Руса води у катастрофу Запада

Према његовим речима, један од проблема у комуникацији колективног, политичког Запада, с једне стране, и Срба и Руса, с друге, јесте управо то неразумевање које је врло често праћено презиром и стереотипима и зато ће бити проблема док год се не будемо разумели.

„После избијања рата у Украјини показује се да то неразумевање начина на који размишљају Срби и Руси јесте нешто што и доводи до сукоба. Наравно, то није једино објашњење, сукоби настају због различитих интереса, али погрешне процене Запада често доводе до тога да постижу неуспех, пре свега кад је Русија у питању“, каже Антонић за „Орбиту културе.“

Зато је и било неколико великих напада на Русију који су се сви завршили катастрофом Запада, тако да се на крају руска војска нашла у Паризу за време Наполеона, или у Берлину после пада Хитлера.

Зашто се Запад увек спотиче о исти камен

На питање, зашто се Запад увек спотиче о исти камен, Антонић одговара да део руске и српске интелигенције врло лоше говори о свом народу. Западњаци их узимају за неког ко их информише о стању у народу, а после се чуде и питају се да ли је то тај народ о коме су слушали или читали.
Књига Слободана Антонића „Руси и Срби, два заветна народа“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *