УПОЗОРИО ДА ТО НИЈЕ СТАВ ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ  КОЈЕ О ТОМЕ НИЈЕ НИ РАСРПАВЉАЛО

* Као припаднике „муслиманског круга“ навео Бакира Изетбеговића, Шефика Џаферовића, Жељка Комшића и Бисеру Турковић и упозорио: „Гласање Свена Алкалаја  је кршење Устава и процедура и рушење БиХ . Ово је удар на БиХ коју они наводно бране

* „У свету је видљива нека хистерија везана за Русију. Мислим да је за БиХ најбоље да остане неутралног става да се не сврстава ни на једну страну. И да остане изнад било каквих оцена или осуда везаних за сукоб у Украјини. Русија није слала ни 1914. ни 1941. године трупе да овдје убијају. Русија се не петља се у унутрашње ствари БиХ као што то ради Немачка

* „Муслимани су направили стереотип о лошим Србима и они то желе да разбуде и разбудили су у немачком Бундестагу. Шта ме брига шта кажу људи у Бундестагу? Битно ми је шта кажу људи овде на изборима и када се сретнем са њима. Да ли сам се ја бавио питањем Немачке и како би било да на дневни ред Народне скупштине ставимо Немачку и све што је радила? Да осудимо геноцид који је починила над Србима

_______________________________________________________

ПРЕДСЕДНИШТВО БиХ није заузело став о данашњој седници Генералне скупштине УН о искључивању Русије из Савјета УН за људска права, рекао је српски члан Председништва Милорад Додик додавши да је „данашњи став амбасадора БиХ при УН Свена Алкалаја приватна одлука муслиманског круга из Сарајева“.

– Многе земље су се о томе изјашњавале, али БиХ се није изјаснила. Тамошњи амбасадор БиХ Свен Алакалај, који то није, својим личним потезима саопштио је „став БиХ“ и тако је ставио на позицију да БиХ подржава такву резолуцију Генералне скупштине УН – каже Додик.

Истакао је да то није одлука БиХ, него приватна одлука муслиманског круга из Сарајева, Бакира Изетбеговића, Шефика Џаферовића, Жељка Комшића, Бисере Турковић…

Поручио је да гласање да се Русија избаци из Савета за људска права УН није став Председништва БиХ.

– То никада није било на седници Председништва и као такво није могло да се изнесе као став БиХ. То је кршење Устава и процедура и рушење БиХ – нагласио је Додик.

На конференцији за новинаре у Бањалуци истакао је да је ово удар на БиХ коју они наводно бране.

– Неприхватљиво је да без става Председништва било ко гласа у УН и на то упозоравам већ неколико пута. Тиме се деградира позиција Председништва БиХ и ове земље – поручио је Додик.

Истакао је да је писао генералном секретару УН-а.

– Писао сам многима, као и руском председнику Владимиру Путину и министру иностраних послова Сергеју Лаврову и упознао их са кршењем ових правила – навео је Додик.

Нагласио је да „Република Српска неће бити на страни било каквих санкција Русији“, те да неће дати своју сагласност на нивоу БиХ.

– У том погледу наш став је јасан. У свету је видљива нека хистерија везана за Русију. Мислим да је за БиХ најбоље да остане неутралног става да се не сврстава ни на једну страну. И да остане изнад било каквих оцена или осуда везаних за сукоб у Украјини – истакао је Додик.

Подсетио  је да Русија није слала ни 1914. ни 1941. године трупе да овдје убијају.

– Русија се не петља се у унутрашње ствари БиХ као што то ради Немачка. Видимо да због својих геостратешких интереса неће увести ембарго на производе из Русије, а нас би натерали да то учинимо – додао је Додик.

Нема никакве повезаности између Украјине и БиХ

Српски члан Председништва БиХ је рекао и да нема никакве повезаности између Украјине и БиХ.

„У БиХ је био грађански рат и сукоб у њој је био резултат распада бивше Југославије – ратовали су Срби, Хрвати, муслимани, муслимани међусобно на неким местима. Уз велику асистенцију Запада предвођеног Америком дошло се до Дејтонског споразума који је направио неки оквир за ову земљу“, рекао је Додик.

Додик је поновио да нема никаквог упоређивања БиХ са Украјином.

„Сваки рат изгледа исто, дешавао се у Африци или било где, видите рушења, убијања и наравно да изазивају тешке емоције за свакога ко је страдао у било ком рату или било где на тај начин“, рекао је Додик.

Само је једна разлика између ратова које смо гледали или кроз историју учили о њима и овога што се дешава у Украјини, а то је да је председник Русије Владимир Путин рекао да ко се у ово укључи војно, мора да рачуна на одређене последице, рекао је он.

„И знате шта се десило. Нико се није војно укључио. Али, охрабрују Украјину куда треба да се креће и не жели да се договори са Русијом без обзира што споразуми иду око тога, али ти изговори иду од тога, очигледно да то није на видику и нажалост ратна дејства се настављају“, рекао је Додик.

Додик је навео да неко „жели да побуди та осећања, као из Босне, муслимани су направили стереотип о лошим Србима и они то желе да разбуде и разбудили су у немачком Бундестагу“.

Свен Алкалај

„Шта ме брига шта кажу људи у Бундестагу? Битно ми је шта кажу људи овде на изборима и када се сретнем са њима. Да ли сам се ја бавио питањем Немачке и како би било да на дневни ред Народне скупштине ставимо Немачку и све што је радила. Да осудимо геноцид који је починила над Србима“, упитао је Додик.

Он је упитао и какво је то право Бундестага да одлучује о нама?

Помогао сам да БиХ не буде на листи земаља које Русија сматра непријатељским

„Где пише да иједна држава има право на то?! Када је амерички председник Џозеф Бајден ‘излетeо’ са причом да ће сменити Путина, онда се сва америчка администрација ‘напела’ да објасни да то није тачно. Зар то није смешно, како Американци то не раде. Како не раде, раде то овде сваког дана и у свим земљама света“, рекао је Додик.

Додик је рекао да ако је ичим помогао БиХ, помогао је да до сада није на листи земаља које Русија сматра непријатељским.

„Да је то тако, онда би грађани Сарајева имали гас по 2.000 долара за хиљаду метара кубних и како би дочекали следећу зиму?“, упитао је Додик и нагласио би због тога „било паметно да останемо неутрални“ што, како каже, „његове колеге неће да прихвате“.

       ИЗВОР: http://fakti.org/dodik/dodik-protiv-rusije-je-muslimanski-krug-iz-sarajeva-otkud-bundestagu-pravo-da-odlucuje-o-nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *