ОПОЗИЦИЈА ИМА ЖЕЉУ ДА СЕ ВРАТИ У ИНСТИТУЦИЈЕ БиХ, А ДА ЗА ТО ОКРИВИ ДРУГЕ

* Настављамо са политиком враћања надлежности на ниво Републике Српске. Не можемо да прихватимо да наше шуме и пољопривредно земљиште буду предмет разговора на нивоу БиХ, тиме се мења суштина Дејтонског споразума

* Српски представници ће ићи на седнице само онда када процене да је то потребно и од интереса за Српску. Поштоваћемо одлуке Народне скупштине Републике Српске

* „Намерно се покушава погрешно интерпретирати мој разговор са председником Србије Александром Вучићем. Покушавају да створе атмосферу да је све готово. О том питању ћемо расправљати, али мислимо да нису отклоњени разлози због којих су институције напустили спрски представници

* „Они који су послали Шмита сматрају да у БиХ живе лудаци чим могу да пошаљу неког тако неартикулисаног, који овдје говори како има добре намере, а у суштини нема лагитимитет. Из тог разлога ћу се увек бавити њиме. Нико из Републике Српске неће разговарати с њим у функцији високог представника јер он то није

* Шмит је полупао лончиће, велика је срамота за Њемачку што стоји иза таквог лузера, којем је најважније да се Милорад Додик искључи из политике

* „Када сам питао Ескобара зашто се крши Устав БиХ и Дејтонски споразум и да то није у складу са Дејтонским споразумом, он ми је одговорио да је то могуће, али је у складу са политикама

_________________________________________________________

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да се наставља са политиком враћања надлежности на ниво Републике Српске, те да не може да се прихвати да буде политичка одлука да се Српској одузимају шуме, имовина.

– Не можемо да прихватимо да то буде предмет разговора на нивоу БиХ јер се тиме мења суштина Дејтонског споразума. Српски представници ће ићи на седнице само онда када процене да је то потребно и од интереса за Српску. Поштоваћемо одлуке Народне скупштине Републике Српске – наводи Додик.

Поновио је да нема тих претњи, санкција и казни које могу замаглити чињеницу да је Кристијан Шмит нелегално у БиХ и да се лажно представља као високи представник.

– Немам намеру да разговарам са лажним и неизабраним високим представником. Република Српска не сме прихватити оне који нам се намећу и да они одлучују уместо нас – каже Додик.

Он је истакао да су спремни да подрже договоре о Изборном закону о избору члана Председништва БиХ између муслимана и Хрвата, а да ће Српска задржати директно бирање свог члана, с тим што ће бити назначено да се бира између „Срба и осталих“.

Посебно је нагласио да ће представници Српске ће наредних дана израдити предлог на који начин се може решити Инцков закон.

Српски члан Председништва БиХ изјавио је да опозиција у Републици Српској покушава да злоупотреби забринутост и интерес председника Србије Александра Вучића за дешавања у БиХ.

„Покушавају да припишу или направе атмосферу да је све то нешто готово или дефинитивно урађено. У наредним данима треба о том питању разговарати, јер није мало ако председник Србије замоли ову структуру да о томе размисли“, нагласио је Додик.

Према његовим речима, нису отклоњени разлози који су довели до тога да српски представници не учествују у одлучивању у заједничким органима.

„Али, жеља опозиције је да се врате у заједничке институције, а да се неко други окриви за то. Они имају капацитет да то и ураде, могу заједно са Адилом Османовићем да имају пет гласова за одлучивање у Представничком дому. Што се нас тиче, ми ћемо разматрати разлоге и услове зашто не учествујемо“, нагласио је Додик.

Он је додао да ће о том питању покушати да разговарају и са опозицијом у Републици Српској и да виде на који начин могу то питање да поставе на дневни ред.

Овакав „осмех ајкуле“ можда је имао само Фрањо Туђман – Габријел Ескобар

       „Све острашћене изјаве које долазе од опозиције су усмерене ка томе да би се појачао притисак на Републику Српску, трају ратно-хушкачки позиви многих фактора из ФБиХ који сматрају да је време да се обрачунају са Републиком Српском и Милорадом Додиком. Ту имају заједнички интерес“, истакао је Додик.

Одговарајући на једно од новинарских питања, навео је да је анормална ситуација да грађанин друге земље (Шмит) долази у БиХ, лажно се представља високим представником и покушава да држи лекције свима.

„Кад год он проговори – морам да кажем да је он лажан, да није именован од Савета безбједности УН, да само то даје легитимитет, а не његов изглед, порекло…“, рекао је Додик.

Према Додиковим речима, они који су послали Шмита сматрају да у БиХ живе лудаци чим могу да пошаљу неког тако неартикулисаног, који овде говори како има добре намере, а у суштини нема лагитимитет.

„Из тог разлога ћу се увек бавити с њим. Нико из Републике Српске неће разговарати с њим у функцији високог представника јер он то није“, навео је Додик.

Рекао је да је Шмит полупао лончиће, те да је велика срамота за Немачку што стоји иза таквог лузера, којем је најважније да се Милорад Додик искључи из политике.

Додик је рекао да Република Српска не сме прихватити Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, нити да они који јој се намећу одлучују у њено име.

„Српска не сме прихватити такве мешетаре и лажове, оне који покушавају да се наметну. Не сме прихватити да они одлучују у наше име, јер то и није предвиђено Дејтонским мировним споразумом“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Подсетио да је Република Српска раније пролазила кроз тешке периоде и имала много тежих питања.

„Нема проблема да се разговара и договара на нивоу БиХ, али се тамо морају уважавати интереси Републике Српске и српског народа“, истакао је Додик.

Према његовим речима, да је неко желео изменама Кривичног закона БиХ да смири ситуацију у БиХ, вероватно би у тим својим брљотинама, које је раније предложио Валентин Инцко, написао и то да је једнако кажњиво ако неко назове Републику Српску „геноцидном творевином“ или Србе „геноцидним народом“ или „геноцидашима“ и да исто иде пет година у затвор.

„Одредбама Кривичног закона који је наметнуо Инцко све је усмерено ка томе да се наметне атмосфера да управо они који тако нешто говоре могу некажњено то да раде, а други да не смеју о томе уопште дискутују јер је то нешто готово. Направили су атмосферу да Република Српска `као геноцидна творевина` не може да постоји и треба је демонтирати“, каже Додик.

Напоменуо је да они већ дуже покушавају да демонтирају Републику Српску, али да им то не иде баш успешно јер су за то потребни Срби који то неће да ураде.

„Ми имамо наш демократски капацитет и спремни смо да га употребимо. Присуствоваћу првој седници Председништва БиХ и одлучиваћу онако како ја сматрам да треба. Не може нико очекивати да ми одлучујемо онако како они очекују, а да ми само тамо долазимо и гласамо за њихова решења. То се никада неће десити“, поручио је Додик.

Говорећи о санкцијама које су САД увеле против њега, Додик је рекао да санкције апсолутно ни за кога, па ни за њега, не представљају неку баш сјајну ситуацију.

„Сада ми је јасно да политике уважавања Републике Српске не пролазе код њих и да су Американци у потпуности на страни муслимана у БиХ, да су њихови извршиоци радова који су смислили талас неких нових санкција. Тај део америчког естаблишмента који је направио причу на рату и измишљотинама о Србима као лошим момцима вратио се поново и покушава да по својој мери овдје кроји и доноси одлуке“, оценио је Додик.

Он је рекао да познаје лично заменика помоћника државног секретара САД Габријела Ескобара и да мисли да он има потенцијал и „да нареди да се човек ликвидира“.

„То не мора да нас брине. Република Српска стоји добро и има стабилне рачуне. Српска има своје пријатеље и искључиво ће се бавити питањима Устава БиХ и то је позиција“, истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да не разуме да Република Српска не може да добије оно што јој је дато Уставом БиХ.

„Када сам питао Ескобара зашто се крши Устав БиХ и Дејтонски споразум и да то није у складу са Дејтонским споразумом, он ми је одговорио да је то могуће, али је у складу са политикама“, појаснио је Додик.

Додик је закључио да Република Српска мора остати завет српског народа и свих који у њено име одлучују.

ИЗВОР: РТРС – Срна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *