• Према часопису „Форбс“, нето вредност којом располаже ова породица данас прелази 500 милијарди долара. Они контролишу више од 25 банака и инвестиционих компанија широм света, а улагали су капитал у осам од десет највећих финансијских институција на свету

АУТОР: Борис Над

Породица Ротшилд планира да своју водећу инвестициону банку „Ротшилд енд ко“ претвори у приватну. Овај потез, како је недавно пренео „Фајненшел тајмс“, долази у тренутку кад многе банке иду супротним путем тражећи капитал са тржишта јавних акција.

Како напомиње „Блумберг“, приватни откуп ће означити нови корак у напорима породице да учврсти своју контролу над пословањем банке. Од пре четири године, када се повукао његов отац Дејвид, на челу банке налази се Александар Ротшилд, који је тако „постао седма генерација исте породице која води ову банку.“

„Ниједном од предузећа групе није потребан приступ капиталу“, саопштила је тим поводом „Конкордија“, још једна породична холдинг компанија у власништву банкарске „династије“ Ротшилд. „Штавише, свако од наших предузећа је боље процењено на основу њиховог дугорочног учинка уместо краткорочне зараде. Ово чини приватно власништво над групом прикладнијим од јавног листинга.“

Банка је објавила у понедељак да се вредност ове фирме процењује на око 3,7 милијарди евра.

Шта се заиста зна о чувеном банкарском клану Ротшилд, чије „до сада прикупљено, иако углавном скривено богатство“, сасвим сигурно спада међу највећа на свету?

Принципи пословања које је установио Мајер

Породица Ротшилд, вероватно најпознатија од свих европских банкарских „династија“, око двеста година вршила је огроман утицај на економску, а посредно и на политичку историју Европе. Банкарску кућу је основао Мајер Амшел Ротшилд, рођен 23. фебруара 1744. у Франкфурту на Мајни, који је умро 19. септембра 1812.

Мајер Амшел имао је петорицу синова. Њихов почетак се везује за франкфуртску банкарску кућу. Међутим, Мајер и његови синови ускоро су постали међународни банкари, оснивајући до 1820-их породичне филијале у Лондону, Паризу, Бечу и Напуљу.

Осим банкарства и финансија, послови Ротшилда су обухватали рударство, енергетику, некретнине или производњу вина.

Презиме Ротшилд потиче од црвеног штита на кући у гету у коме су некада живели Мајерови преци. Не зна се много о раном периоду његовог живота. Мајер је припадао породици јеврејских Ашкеназа. Ротшилди су, у почетку, само једна од неколико десетина хиљада маргинализованих јеврејских породица.

Наводно, Мајер се школовао за рабина, али убрзо постаје шегрт у малој банци у Хамбургу, где је изучио занат. Вративши се у Франкфурт са 19 година, почео је да се бави трговањем ретким кованим новцем. Када је Вилхелм, изборни кнез од Есена, наследио свог оца, то Мајеру даје могућност да се укључи у веће међународне трансакције.

Мајер је успоставио пословни образац који ће убудуће следити породични клан Ротшилд: да послује са европским владарским кућама и да сваки Ротшилд буде отац што више синова како би они бринули о пословима породице у иностранству.

Овај принцип је често значио венчања рођака у првом или другом колену, јер су Ротшилди чували породично богатство од „странаца“ и „уљеза“.

Породично богатство тешко 500 милијарди долара

Данас, према часопису „Форбс“, тој „библији богатих“, нето вредност којом данас располаже породица Ротшилд прелази 500 милијарди долара. Ротшилдови имају веома јаке везе са другим мултимилијардерима, као што су Марк Закерберг или Мајкл Блумберг.

Штавише, и сам Сорош, према многим гласинама, започео је своју каријеру успешног берзанског мешетара и „филантропа“ као агент (или потрчко) банкарске куће Ротшилд.

Такође, упркос томе што су Јевреји, породица Ротшилд је део незваничног „Ватиканског круга“, под вођством папе Франциска.

На свом врхунцу, богатство Ротшилдових, под условом да је било обједињено, односно да се није делило на засебне породичне кланове попут лондонског или франкфуртског, било би највеће породично богатство у светској историји.

Током 19. века, банка „Ротшилд енд сонс“ у Лондону испуњавала је улогу коју је касније имао Међународни монетарни фонд, стабилизујући валуте великих светских влада.

Наполеонски ратови – добра прилика за посао

Ротшилди су почели од трговине луксузним предметима, кованим новцем и комерцијалним папирима. Мајер и његови синови су на крају постали интернационални банкари, за које су Француска револуција и Наполеонови ратови, вођени од 1792. до 1815, представљали нарочито срећну пословну прилику.

Данас богатство породице Ротшилд потиче од различитих послова, као што су финансијске услуге, енергетика, рударство, некретнине или производња пива.

Мајер и његов најстарији син Амшел надгледали су растуће пословање из Франкфурта, док је Нејтан основао филијалу у Лондону 1804. Јаков се настанио у Паризу 1811, а Саломон и Карл су 1820-их отворили канцеларије у Бечу и у Напуљу.

Ратови су за Ротшилде значили могућност да позајмљују новац зараћеним краљевским кућама, као и могућност за кријумчарење или легалну трговину кључним производима, попут пшенице, памука, колонијалних производа и, нарочито, могућност за трговину оружјем.

Трансфер међународних плаћања између Британског острва и континента, који је Наполеон безуспешно покушао да прекине, био је неко време под контролом Ротшилда.

У мирнијим раздобљима, пословање Ротшилда се мењало. Банкарска група је наставила своје међународне послове, али се све више бавила пословима који су укључивали државне хартије од вредности (пруске, енглеске, француске или напуљске), акције осигуравајућих компанија или индустријских компанија.

Банкарска „династија“ Ротшилд се веома успешно прилагодила индустријској револуцији и почела да улаже новац у железницу, угаљ, прераду гвожђа и металургију.

Први и Други светски рат, чији су трошкови превазилазили могућности финансирања Ротшилда, или било које друге банке, резултирајући стварањем Међународног монетарног фонда, означили су крај овог дела пословања Ротшилдових.

Чиме још располажу Ротшилдови?

Породица Ротшилд има данас преко 1.800 некретнина широм Енглеске, Француске, Немачке и других европских земаља. Укупна вредност ових некретнина износи преко 36 милијарди долара.

Такође, богатство породице Ротшилд укључује више од 55 луксузних јахти, 10 приватних авиона и 13 луксузних хотела. Породица Ротшилд поседује огромну резерву у готовини од преко 70 милијарди долара, која се чува у банкама у власништву саме породице.

Било директно било индиректно, породица Ротшилд поседује акције сваке веће компаније на свету. Располажу и са фондом од 100 милијарди долара за шпекулације на берзама, попут Њујоршке, Лондонске или Токијске.

Породица Ротшилд има и резерве од преко 20 милијарди долара у америчким доларима, шест милијарди долара у јапанским јенима и још 33 милијарде у еврима.

Али, то је само онај део који је видљив.

Породични клан данас поседује акције у свим већим западним компанијама, као што су „Мета“, „Ејпл“, „Амазон“, „Виза“, „Старбакс“, „Блумберг“, „Џи Пи Морган“, „Бенк оф Америка“, „Фајзер“ или „Хевлет пакард“.

Породица Ротшилд је протекле, 2022. године, највише новца донирала Ватикану, упркос томе што Ротшилди нису католици него Јевреји. Укупне донације Ватикану за 2022. прелазе пет милијарди долара, а породица је, такође, спонзорисала и путовања папе Франциска.

Породица Ротшилд данас контролише преко 25 банака и инвестиционих компанија широм света. Ротшилдови су улагали капитал у осам од десет највећих финансијских институција на свету.

„Ротшилд енд сонс“ је енглеска инвестициона банка, која највећи део свог пословања обавља као саветник за спајања и аквизиције. „Париз Орлеанс СА“ је финансијска холдинг компанија у власништву и под контролом породице Ротшилд.

„Рабобанк група“, водећа инвестициона приватна банка у Холандији, такође је у власништву породице Ротшилд.

„Теорије завере“ о Ротшилдовим

За кућу Ротшилда, још од наполеонских ратова, вежу се разне „теорије завере“: „Скоро сваки веб-сајт који се бави `теоријама завере` и претпоставља да светске владе делују под вођством неког тајног савеза, упире прстом у Ротшилдове.“

Теорије завере о Ротшилдима спадају у конспиролошки модел „завере богатих“. Ротшилдове, тврди се, покреће искључиво „жеља за новцем“. За њих се, у одређеним конспиролошким круговима, верује да су организовали убиства неколико америчких председника и да су створили сваки рат почев од раних 1800-их, у коме су, по правилу, финансирали обе зарађене стране. Једном од Ротшилда приписује се (апокрифна) изрека: „Најбоље време за посао је када крв тече улицама.“

„Зашто би се суперсиле попут Сједињених Држава, Русије и Кине добровољно одрекле свог суверенитета“, читамо на једном сајту, „водећи ратове и вршећи контролу над тржиштима према инструкцијама Ротшилдових? Одговор је, према онима који верују у овакве теорије, искључиво новац.“

Или: „Неки кажу да су Ротшилди, који су пореклом Јевреји, изазвали Холокауст, док други тврде да су они били сила која стоји иза стварања Израела.“ У ствари, Нејтану, једном од најутицајнијих чланова клана Ротшилд, приписују се следеће речи:

„Није ме брига која ће марионета бити постављена на трон Енглеске како би владала `империјом над којом сунце никада не залази`. Онај ко контролише британску новчану масу контролише Британску империју, а ја контролишем британску новчану масу.“

Немогуће је, наравно, доказати да је Нејтан Ротшилд то заиста рекао. Како примећује истраживач Брајан Данинг: „Чини се да цитат није у потпуности измишљен од стране теоретичара завере. Највероватније је то ревидирана и рестилизована верзија цитата који се приписује Нејтановом оцу, Мајеру Ротшилду: `Дајте ми контролу над новцем једне државе и није ме брига ко доноси њене законе`.“

Ни овај цитат није могуће потврдити неким извором. „Међутим,“ како закључује Данинг, „када се узме у обзир живот и постигнућа старијег Ротшилда (Мајера), нема сумње да је то било његово основно гледиште и руководећи принцип.“

Најчешћа питања о чувеном банкарском клану

Послови породице Ротшилд не престају да занимају читаоце штампе. Каква се питања најчешће постављају о овом породичном клану? На пример, једно од често постављаних питања јесте да ли су Ротшилдови заиста најбогатија породица на свету. Одговор је потврдан. Породично стабло Ротшилда је веома разранато и опстаје у Енглеској и Француској све до данас.

Откуда Ротшилдима толико богатство? Приближно две стотине година, Ротшилди су контролисали главне финансијске трансакције широм света, чиме су остварили значајну контролу над владама појединих држава.

Да ли Ротшилди поседују Банку Енглеске? Преко приватног фонда, Ротшилдови поседују пресудан удео у капиталу Енглеске банке.

Како данас Ротшилди зарађују новац? Ротшилди се баве различитим пословним секторима, попут финансија, некретнина, енергетике или рударства, од којих годишње зарађују милијарде долара прихода.

Да ли Ротшилди поседују биткоине? Износ у биткоинима у власништву породице Ротшилд, у овом тренутку, процењује се на 14 милијарди долара. Заједно са другим криптовалутама, укупан износ прелази 20 милијарди долара.

Да ли су кланови Ротшилд и Рокфелер међусобно повезани? Везе између ове две банкарске „династије“ сежу најмање 60 година у прошлост.

Џорџ Сорош

Ко је тренутно најмоћнији у свету банкарства?

Банкарска група Ротшилд је наставила да се шири и након 1850-их, заузимајући посебно важну место у светској трговини нафтом и обојеним металима. Али њену претходну олигархијску позицију озбиљно су угрозиле нове акционарске, комерцијалне или депозитне банке, како у Енглеској, тако и у Француској и у Немачкој.

До последње четвртине 19. века, Ротшилдова група више не представља први ни најмоћнији банкарски конзорцијум. Друге групе, у Европи и Сједињеним Државама, постале су много јаче, динамичније, богатије и предузимљивије.

Из низа разлога, Ротшилди су једна од најпознатијих банкарских породица у свету. Нажалост, они су највише познати по финансирању великих ратова широм света, као и устанака и револуција у појединим земљама.

Ротшилди данас зарађују преко 70 милијарди долара сваке године. Породица Ротшилд тесно сарађује са других мултимилијардерима, као што су Сорош, Блумберг и Закерберг.

Процењује се да ће нето вредност Ротшилда достићи хиљаду милијарди долара у наредних неколико година, што ће им омогућити још већу контролу у свету од оне којом тренутно располажу.

ИЗВОР: https://rt.rs/news/18383-bankarska-dinastija-rot%C5%A1ild-bankarstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *