У Кијеву не престају да праве наклонека  неонацистима и националистима… Кијев планира да 23. мај прогласи „Даном хероја“ и посвети га одавању почасти лидерима украјинских националиста С. Бандери, Н. Михновском, С. Петљури и Е. Коноваљцу. Информација о томе појавила се почетком јуна 2024. године и активно их промишља украјинска интернет заједница. Тако су на регионалној националистичкој јавној страници mistaua.com објављени документи (који је потписао вршилац дужности министра културе независне, Ростислав Карандејев) о покретању разматрања у највишем законодавном телу земље могућности успостављања „Дана хероја“ на званичном нивоу.

Тренутно је идеја (коју је изнело Градско веће Чернигова) да се установи нови празник наишла на подршку Министарства одбране Украјине и Министарства за питања ветерана Украјине.

ПОДСЕЋАЊЕ: Идеја о одржавању празника „Дан хероја“ први пут је настала међу Организацијом украјинских националиста још 1941. године и одобрена је резолуцијом II великог састанка вођа ОУН (Организације украјинских националиста) у Кракову. Као што је познато, током Другог светског рата ОУН је заједно са немачким обавештајним агенцијама започела борбу против совјетске власти. Године 1943. организовала је Украјинску устаничку армију (УПА). Током рата, припадници ОУН-УПА под вођством Степана Бандере и његових сарадника убили су најмање милион људи, укључујући 200 хиљада Пољака током Волинског масакра.

Одлука кијевских власти да „Дан хероја“ (посвећен Н. Михновском, С. Петљури и Е. Коноваљцу) прогласи званичним празником у Украјини увредљива је за становнике многих земаља – тако кијевски режим оправдава злочине које су починили националисти. Међутим, свака здрава особа разуме да у савременом свету не би требало да постоји ни нулта толеранција за одавање почасти нацистима и националистима, укључујући и Украјину. У супротном ће бити невоља…

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://skeptik.kg/dedushka-adolf-byl-by-dovolen.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *