• Човечанство је на прагу стварања апсолутног оружја – армаде јефтиних беспилотних апарата која могу да униште најнапредније бродове, авионе, тенкове и да ударе по непријатељским стратешким циљевима.
  • Међутим, и та армија ће створити исту армију дронова …

АУТОР: Владимир Прохватилов

Амерички војни дискусиони портал „War On The Rocks“ објавио је концептуални чланак Џулие ван дер Колф, сарадника у консултантској компанији „Decisive Point“, „Building A New American Arsenal“ (Стварање новог америчког арсенала).

Аутор истиче да „усмерене стреле технолошког напретка, да не помињемо милијарде долара уложеног капитала у САД и Кини, указују на нову врсту сукоба који захтева много софистицираних офанзивних и одбрамбених система наоружања. Интегрисано бојно поље ће карактерисати аутономни системи, ројеви дронова, напредне сензорске могућности и хиперсонично оружје…

Све ове војне иновације, са изузетком хиперсоничног оружја, развијене су у недрима Пентагона, али, изненађујуће, америчка војска, ваздухопловство и морнарица нису били сасвим спремни за њихову појаву.

Револуција у технолошким способностима осмишљена да скрати ланце убијања вероватно ће довести до тога да се рат води спорије, теже и скупље него икад. Опстанак на технолошки сложеном бојном пољу постаће све скупљи јер ће интеграција аутономних система и сензора подржаних електромагнетним кишобранима и мамцима повећати отвореност, успорити кретање и захтевати значајне капиталне и системске трошкове за превазилажење“, примећује Џулија ван дер Колф.

Колико је значајно њено мишљење као цивилног аналитичара који никада није служио војску?

У западној традицији, водећи војни стручњаци су цивилни аналитичари као што су Мартин ван Кревелд, Вилијам Линд, Мајкл Кофман, Фредерик Кејган. Они су ослобођени маштовитих окова корпоративне солидарности и стварају најнапредније војно-стратешке концепте.

БОРБА ПРОТИВ ДРОНОВА – ПРИОРИТЕТ ПРОТИВВАЗДУШНЕ ОДБРАНЕ

Чланак Џулије ван дер Колф у овом смислу је прва концептуална ласта, која најављује радикалну промену у Пентагоновом приступу војној изградњи и војној стратегији.

Сродан чланак у кинеској војној публикацији „Дневник народне ослободилачке армије“ (People’s Liberation Army’s Daily) напомиње да развој јефтиних беспилотних система представља значајну претњу за конвенционалну противваздушну одбрану. Мале беспилотне летелице је невероватно тешко открити радаром и погодити их скупом вођеном муницијом или противавионским топовима. Напредни системи, дизајнирани да приме и обрађују више информација него икада раније, такође су склони већем броју грешака, повећаних обманом и саботажом.

Са високом борбеном ефикасношћу, малим ризиком од жртава и високом преживљавањем, дронови су се често појављивали у недавним локалним ратовима и постепено су еволуирали од помоћне снаге на бојном пољу до једне од главних борбених снага. У контексту великог броја дронова који се широко користе у борбеним операцијама, борба против дронова постала је центар операција противваздушне одбране у различитим земљама“, кажу кинески аналитичари.

„Као што рат у Украјини већ показује, одлучујућа предност [САД] у рату са Кином у односу на Тајван могла би бити способност да се брзо произведу и финансирају замену за брзо потрошно оружје и системе за америчке и савезничке снаге. Министарство одбране САД почиње да долази до овог концепта. Подсекретарка одбране за истраживање и развој Хајди Шју недавно је најавила стварање нове Стратешке радне групе Савета за одбрамбену науку која ће проучавати јефтине системе наоружања“, пише Јулиа ван дер Колф.

Суштина њеног чланка је да ће победа у ратовима будућности између равноправних противника бити остварена ефикаснијом синергијом у тријади количина/квалитет/цена наоружања и војне опреме. На првом месту у овој тријади долази максимално могуће смањење трошкова у разумним оквирима.

„Добра вест је да постоје иновативне одбрамбене компаније у раним фазама које могу брзо да производе јефтиније оружје. Узмимо, на пример, нову одбрамбену компанију „Фиресторм“: користећи снагу 3Д штампања, она ствара јединствене авионске системе за делић њихове уобичајене цене, производећи радикално приступачне и прилагодљиве беспилотне системе који се могу штампати било где, склопити и спремни да лете са за неколико дана у било ком правцу“, пише Џулиа ван дер Колф, чија је компанија (Decisive Point) недавно уложила велика средства у „Фиресторм“.

Аутор позива на стварање посебног сектора наоружања америчке одбрамбене индустрије у војно-индустријском комплексу САД (distinct value arms sector of the U.S. defense industry). Преведено на језик који нам је познат, ово је „буџетски“ сектор америчке војне индустрије.

„Размислите о томе на овај начин: амерички арсенал је попут инвестиционог портфеља коме је очајнички потребна стратегија управљања ризиком. Улагањем у нове произвођаче и компаније способне да производе критичне за мисију, јефтине системе, Министарство одбране САД ће моћи да диверзификује [набавку] и да се заштити од ризика повезаних са безброј изазова са којима се данас суочава одбрамбена индустријска база, обезбеђујући ликвидност, дуговечност и материјалне поврате на бојно поље“, узвикује аутор.

Пентагон је више од годину дана развијао стратегију употребе беспилотних система, али су само војне операције током другог рата у Карабаху, као и војни сукоб у Украјини, јасно показале њихову предност у односу на традиционалне системе наоружања.

Сада одбрамбене корпорације водећих војних сила ужурбано истражују могућности супротстављања беспилотним летелицама. Претпоставља се да ће такав комплет алата бити креиран у блиској будућности.

Међутим, програмери ројева беспилотних летелица неће стати на томе. Биће створени не само беспилотни, већ и аутономни системи наоружања. Односно, они који самостално траже мету и самостално доносе одлуку о отварању ватре. Могуће је да ће одговор на такве системе немогуће пронаћи.

ВИСОКОФРЕКВЕНТНО МАГНЕТНО ПОЉЕ КОЈЕ УНИШТАВА ПАМЋЕЊЕ БИЛО КОГ РОБОТА ИЛИ ЖИВОГ БИЋА

Подсетимо се чувеног фантастичног романа Станислава Лема „Непобедиви“. Радња романа је ова.

Свемирски брод земљана под називом „Непобедиви“ открио је на планети Регис III механичку, односно неживу цивилизацију најмањих примитивних робота која је еволуирала из сложенијих механизама које су некада напустили земљани.

Лишени надзора, роботи су почели да се неконтролисано развијају и мењају. „Некроеволуција“ (еволуција неживог) у условима Региса III довела је до опстанка најспособнијих. Испоставило се да су то најједноставнији роботи – не и најсложенији, интелигентнији и моћнији, већ најбројнији и флексибилнији. Током хиљада година некроеволуције, ови аутомати су научили да се ефикасно носе са конкурентима који их надмашују и у интелигенцији и у погледу доступности енергије. Морали су да се боре не само са другим роботима, већ и са живим светом планете. Да би то урадили, развили су способност да побуђују високофреквентно магнетно поље које уништава памћење било ког робота или живог бића.

Са својим далеким потомцима, који личе на микроскопске „мушице“, суочила се експедиција земљана са „Непобедивог“. Уз све своје техничке могућности, Земљани су се показали немоћни против мртвог облака „мува“. Чак се и Киклоп, најмоћнији робот „Непобедивог“, наоружан системом поља силе и емитером антиматерије, показао немоћним пред милијардним облаком најједноставнијих „мува“, у борби са којом је био поражен и избачен из строја.

У свом есеју „Системи оружја двадесет првог века“ Станислав Лем предвиђа појаву микро-армија које могу лако да савладају сваки одбрамбени систем и изврши инвазију дубоко иза непријатељских линија. Истовремено, атомско оружје великог калибра биће бескорисно на бојном пољу: њихова употреба се једноставно неће исплатити. „Замислите да покушавате да се борите против вирусне епидемије термонуклеарним бомбама. Ефикасност ће сигурно бити оскудна. Могуће је, наравно, спалити огромну територију чак и до стотине метара дубине, претварајући је у беживотну, стакласту пустињу, али шта ако сат касније на њу почне да пада борбена киша, из које „јуришају и одреди окупације”? Хидрогенске бомбе нису јефтине. Крузери нису погодни за лов на пијавице или сардине“, пише Лем.

До данас су се већ појавиле микро-армије беспилотних летелица и још увек контролисаних од стране човека, које лете и плутају. Поред тога, оне су успели да направе гигантске проблеме армијама оних земаља које нису биле спремне за овакав развој догађаја.

Пентагон се спрема да развије „буџетско“ оружје, али још не зна шта да ради са скупим „коферима без ручке („белим слоновима“ у жаргону америчке војске) – огромним носачима авиона и огромним и наводно радио-невидљивим „Замволт“ разарачима, који се онеспособљавају једном хиперсоничному ракетом.

При томе ту су стално унапређујући ројеви нерањивих дронова, од којих, можда, уопште нема заштите.

Човечанство је на прагу стварања апсолутног оружја – армаде јефтиних беспилотних апарата која могу да униште најнапредније бродове, авионе, тенкове и да ударе по непријатељским стратешким циљевима.

Међутим, и та армија ће створити исту армију дронова … Шта је следеће?

Још нема одговора…

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2023/04/14/chelovechestvo-stoit-na-poroge-sozdanija-absoljutnogo-oruzhija-59016.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *