• А да ли су српски лингвисти,и српска родољубива интелигенција у целости, негде рекли или написали да је извршено насиље над писмом којег је остало још 1,5%?
 • Наравно да нису, али ће и даље гуслати да је ћирилица основно,примарно, главно, темељно, изворно, матично, доминантно (Ломпар) и какво све не друго писмо.
 • Само неће рећи главно – да је српско писмо ћирилица.

АУТОР: Немања Видић

Преко интернета се могло сазнати да је дана 02.,03.,2023. одржана панел-дискусија на тему „Срби у вихору новог света“ у Представништву Републике Српске у Србији,а у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“. Објављен је на интернету говор Млађена Цицовића шефа Представништва о „све очигледнијим нападима на српски идентитет“,,којом приликом је поменуто и писмо.

Међутим,,Цицовић се није изјаснио о томе које је српско писмо,и то оправдано,јер о томе супротно тумаче Правопис српскога језика Матице српске и Устав Републике Србије. По правопису српски језик има два писма : ћирилицу и латиницу (као остатак из српскохрватског језичког заједништва-пише у Правопису). Што се тиче Устава,његов члан 10. гласи:

“У Републици Србији у службеној употреби су српски језики ћириличко писмо.

      Службена употреба других језика и писама уређује се законом,на основу Устава.“

Српски интелигенција уопште не спомиње ни правопис ни Устав, него каже да је примарно српско писмо ћирилица,што подразумева да постоји и секундарно српско писмо-хрватска латиница.Изузетак је проф.др Мило Ломпар који говори о два српска писма:доминантној ћирилици и граничној латиници.

Поготово у данашње време није згодно рећи које је српско писмо, и поред оног да је ћирилица примарно писмо, кад је председник Матице српске проф.др Драган Станић избројао читавих 1,5% ћириличких натписа тог „примарног“ писма у некој улици у Новом Саду.

Треба приметити да је српски правопис са два српска писма подржао и хрватски лингвиста проф.др Анте Бежен,рекавши да би српско одустајање од латинице било насиље над њоме. Њему треба веровати јер Хрвати имају доста искуства са разним насиљима према Србима и њиховој култури.Између осталог, кад су добили своју државу спалили су све ћириличке књиге затечене у Хрватској,као и оне латиничке које су штампане изван Хрватске.Бежен је такође убедљиво објаснио да управо по српском правопису Срби у Вуковару немају право на ћирилицу и екавицу, јер се њиме прописује да су српски и хрватска латиница и ијекавица.А баш тако су исписане нове табле у Вуковару.

А да ли су српски лингвисти,и српска родољубива интелигенција у целости,негде рекли или написали да је извршено насиље над писмом којег је остало још 1,5%?Наравно да нису,али ће и даље гуслати да је ћирилица основно,примарно,главно, темељно,изворно,матично,доминантно (Ломпар) и какво све не друго писмо.Само неће рећи главно-да је српско писмо ћирилица.

Говор Цицовића неће допринети бољитку ћирилице из простог напред наведеног разлога: што није указано на главно- да је српско писмо само ћирилица,и да се оно само као такво може вратити српском народу у пуном капацитету.Да оно „влада“ као и раније, кад је Србија била нормална држава са својим националним писмом (академик Радомир Лукић), а не да се поправи њен положај за неки бедни проценат.

  Цицовић је дао овакву уопштену сугестију „шта да се ради“:“Морамо, дакле, бити   јединствени и сабрани у сваком тренутку и на сваки напад дати достојанствен одговор.“

Дакле, ни речи о томе одакле долази напад на ћирилицу, и ко ће дати достојанствен одговор.Зато су његове речи изговорене само реда ради,да испадне како су нешто радили Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ и Представништво Републике Српске у Србији.А и како би се он смео усудити да каже истину-да никаквог напада није ни било, него је српска родољубива интелигенција издала ћирилицу.

Зато у српским земљама нема ко да каже да је српско писмо само ћирилица, што сам детаљно описао у тексту објављеном на интернету „Издаја ћирилице од стране српске интелектуалне елите“.У најкраћем,у томе тексту ствари стоје овако: Српска елита се не изјашњава о ћирилици,а када то и чини њено деловање је штетно.Доказ је култна књига проф. др Мила Ломпара „Дух самопорицања“,тешка 1,4 кг, у којој су писму посвећене укупно две реченице, којима се он изјаснио за два српска писма,с тим да је ћирилицу назвао доминантним писмом,а латиницу ганичним писмом.То је крајње неозбиљно писање,јер ни неписмен човек не може поверовати да је доминантно нешто са 1,5% заступљености.Није написао ни реч о томе да ли је ћирилица угрожена, а ако јесте шта треба чинити да би она била враћена српском народу.Уместо тога он је својом књигом сугерисао да се питање писма изнесе на политичко тржиште,да се такмиче српска ћирилица и хрватска латиница,па ком опанци ком обојци!

Још је Ломпар био одређенији када је учествовао у писању програма за странку ДВЕРИ,па је чување ћирилице упоредио са чувањем старих заната! Александар Вучић је својевремено као председник Владе изјавио у Скупштини Србије да је ћирилица толико лепа да никога не треба терати да њоме пише.Тиме је он ставио до знања да се неће примењивати уставни пропис о језику и писму,којим је уз српски језик прописана само ћирилица.Ни тада,нити икада касније, он није ни споменуо тај уставни пропис.Њему се у оно време у Скупштини супротставио само Бошко Обрадовић рекавши, између осталог,да су два српска писма глупост, и да двописмо нема нигде другде у свету.Али ми видимо да је Обрадовић,икона српске родољубиве интелигенције, прихватио мудрост Ломпара па имамо овакав маркентишки наступ ДВЕРИ:

ДВЕРИ- DVERI и ДВЕРИ-USTANI SRBINE ZA ŽIVOT SRBIJE

Учење Ломпара следи и проф.др Милош Ковић, омиљен међу Србљем,па је пред студентима Факултета политичких наука у Бањој Луци рекао да не требамо одбацити латиницу,којом приликом није ни споменуо ћирилицу.Као историчару њему је морало бити познато да је Нишком декларацијом из 1914.била предвиђена равноправност народа у будућој Југославији вером,језиком и писмом,а он је у Бањој Луци избацио ћирилицу када је наводио три ослонца српске нације:језик,вјера и памћење.

Пошто је панел-дискусија „Срби у вихору новог света“ реализована у организације “ПРОСВЈЕТЕ“,треба подсетити да је она била у ћирилици кад је њен рад забрањен почетком 20.века у време владавине Аустро-Угарске у БиХ, а да је обновљен у зору стварања Републике Српске.Том приликом обновљено је и штампање њеног часописа “Календар“,а уводна излагања су имали проф.др Војислав Максимовић и проф.др Алекса Буха.У њиховим радовима спомиње се и пожељни бољи третман ћирилице, али само до Титове равноправности писама. Изгледа да у “ПРОСВЈЕТИ“ и у руководству Републике Српске не знају да је равноправност писама била у српскохрватском језику у време друга Тита,која је обзнањена 195.г. ,а била је лажна и у несрпској држави. Данас је језик поново српски,а и држава је српска,па макар и само по имену.Међутим, данас нису уистину српски лингвисти и српска родољубива интелигенција,јер још не могу да отпишу хрватску латиницу, а Хрвати су и формално отписали српску ћирилицу још 1967.г!!!

Било би погрешно и грешно да се зауставимо само на Максимовићу и Бухи.Када је  прошле године удружење ЋИРИЛИЦА Нови Сад обележавало 20 година рада,а оно је заслужно за данашњи уставни пропис о језику и писму,рекао сам да после распада Југославије никад ниједан српски интелектуалац није јавно рекао да ћирилицу треба вратити српском народу,него се само указивало да треба поправити њен положај за који бедни проценат. Проф.др Милош Ковачевић је направио упадицу речима да мало читам,па га и овом приликом позивам да у неком свом будућем раду наведе макар један пример којим би ме демантовао.

Још 2017.г написао у својој књизи ИЗДАЈА СРПСКЕ ЋИРИЛИЦЕ како се у Српској учи из универзитетског уџбеника да су равноправне ћирилица и латиница (Др Љубомир И.Милутинови и Желимир Ж.Драгић:“Настава граматике и правописа“),а писао сам о томе и Влади Републике Српске. По Уставу којег су одобрили странци, ћирилица и латиница су само службена,а не и равноправна писма. Да је тамо српске памети  Срби би овако обезбедили постојаност ћирилице: ћирилица уз језик српског народа, а латиница уз језике два друга народа.Али изгледа да тамо мањка српске памети не само по показаном наопаком учењу у просвети,него и по чињеници да тамо већ две деценије не постоји ћириличка пресуда судова на српском језику, осим ако се ћирилица изричито не захтева (уместо обрнуто).Па има ли бољег доказа да унитаризација из Сарајева ради пуном паром, и да је већ дала обилне плодове.

Сви политичари су на речима против сарајевског унитаризма, а на делу су своју националну ћирилицу већ готово заменили унитарном загребачко-сарајевском латиницом.

Пре две деценије владика Јефрем је сведочио како га је важан странац уверавао да се Срби не требају плашити унитаризације јер имају свој кинески зид-ћирилицу.Данас нема ни трага од тог зида,а нису га срушили разни Шмитови и они из Сарајева,него Срби,и то добровољно.

Вероватно је Представништво Републике Српске помогло и у промоцији планине Јахорина у Србији.Сви билборди су били и остали на хрватској латиници,баш као и хрватски када су Срби у време владавине Бориса Тадића позивани на Јадран хрватском латиницом.Зато је тужно,празно и неозбиљно позивање Цицовића да „морамо бити  јединствени и сабрани у сваком тренутку и на сваки напад дати достојанствен одговор“.

А не можемо бити сабрани зато што то онемогућава председник Србије. Баш кад се појавио говор Цицовића могли смо прочитати и текст Пере Симића, саветника Милорада Додика, на сајту ИСКРА Кустурица,у којем он наводи како стручњак за маркетинг Небојша Крстић константно напада Додикову политику,  и то тако да испада како је он саветник председника Србије.Симић није смео да каже да је Крстић стварни саветник председника Србије, а уствари преко Симића и Крстића се сукобљавају двојица председника.

Председник Србије води политику потпуног попуштања пред Приштином, Вашингтоном,Бриселом,Лондоном,Берлином и Паризом,све зарад мира и безбедности целог региона,и у име нових инвестиција Запада у Србију, док председник Републике Српске не дозвољава њену даљу политичку и државну разградњу.Он не признаје Шмита, а Вучић га прима иако га не признају Русија и Кина.Вучић редовно избегава долазак на прославу Дана Републике Српске и неће ни да спомене,а камоли да спроводи уставни пропис којим је одређена владавина ћирилице. Тиме он показује Западу да Србија неће више бити ћириличка земља,те да се и тиме доказује отклон Србије од ћириличке и православне Русије,а што је чинио и Тито 1948.г. Насупрот Вучићу, Додик је макар једном јавно рекао да он није никакав  Босанац,него је Србин из Републике Српске који пише ћирилицу! Већ тиме је он показао опредељење за стварно неговање српског националног идентитета. А тек што има храбрости да јавно показује симпатије према ћириличкој Русији и њеном председнику Путину.

А зашто председник Србије може безбрижно да не спроводи уставни пропис о језику и писму?Зато што је добио најважнију подршку издајом ћирилице од стране српске интелектуалне елите.После те издаје била је могућа издаја правописом,а 2021.г. ћирилицу је издала и државна власт доношењем Закона о јавној употреби српског језика и заштити и очувању ћириличког писма.Тим законом ћирилица је, противно Уставу,одвојена од српског језика да се чува као каква ретка зверка, или,како видесмо у програму ДВЕРИ,као стари занати.

Ваља приметити да је језичка струка прво дочекала на нож поменути закон, а онда га је одједном похвалила,па чак и нашла да је у њега уграђено много од онога што је она нудила својим предлогом закона,којег је власт после четвогодишњег држања у фиоци  шутнула без икаквог објашњења.

Пре који дан у “Новостима“ шеф катедре на Филолошком факултету у Београду проф.др Славко Петаковић рече и ово:“Ћирилица је једно од темељних обележја нашег културног бића,што је преточено у слово закона,који каже „да је ћирилица упориште националног идентитета“.“То је веома типично од стране и „Новости“ и универзитетских професора да обилазе око главног питања као киша око Крагујевца, а то је да ли Срби имају једно или два писма.Па да,у најкраћем, размотримо недостатке професоровог тумачења.

Прво,већ смо навели у тексту да су те исте “Новости“ организовале панел-дискусију лингвиста о једногодишњем учинку закона којим је ћирилица проглашена упориштем националног идентитета, који су закључили да није било никаквог бољитка за ћирилицу,а Петаковић у том закону ипак види спасеније за њу.Зато је његово снажење ћирилице само још једно понављање празних речи високошколованих Срба.

Друго, да би ћирилица била упориште националног идентитета прво српска елита треба њој обезбедити упориште у српском правопису,исто оно које јој је дао народ на референдуму за Устав 2006.г.-само ћирилица уз српски језик.Постојећим српским правописом Матице српске поништено је од народа ослобођено и увршћено уставно упориште ћирилице тиме што је у српском језику задржана и хрватска латиница из комунистичког доба, у коме је српском језику било наметнуто српскохрватско име.

Треће,универзитетски професор би требао имати на уму да никакав закон о ћирилици не може бити делотворан ако се не позива на Устав као виши и врховни правни акт,и ако претходно српски правопис није усклађен са њиме-само ћирилица уз српски језик.А ми видимо  да ни овај професор,као ни било ко други из српске елите уопште не спомиње ни Устав ни правопис.

Зато што питање писма није решено у складу са Уставом и целокупном европском праксом- једно писмо за један језик,имамо ситуацију да у београдској гимназији професор српског језика на табли пише искључиво хрватском латиницом. Ученик није смео да га пред целим разредом пита да ли би српски језик ипак требало писати ћирилицом,него је то учинио у ходнику.Добио је овакав одговор:“Слушај младићу,мене боли дупе за ћирилицом,јер је свеједно којим писмом се пише.Важно је само то да се ми разумемо.“

Сама чињеница да је председник Матице српске проф.др Драган Станић избројао свих 1,5% ћириличких исписа у некој улици у Новом Саду сведочи да данас многе Србе боли дупе за ћирилицу,а за то је најзаслужнија Матица српска својим неуставним правописом.Тек када лингвисти исправе ту своју колосалну грешку и срамоту имаће морално право да окривљују државу за неспровођење постојећег уставног прописа о језику и писму.

Наговештава се да би ове године могло доћи до иновирања правописа, а пошто у Београду већ на неколико места висе транспаренти са поруом ИЗДАЈА ЋИРИЛИЦЕ ПРАВОПИСОМ И ЗАКОНОМ, ако правопис ни овога пута не буде уређен по Уставу могуће је очекивати протесте пред САНУ,Матицом српском и Одбором за стандардизацију српског језика.Јер како ћемо одбранити КиМ од западних сатана ако не можемо одбранити ћирилицу од самих себе

И поред нултог једногодишњег учинка хваљеног закона лингвисти су рекли да су оптимисти јер је држава ставила ћирилицу у први план.А видели смо да је она у истом плану са старим занатима. Па ако нисмо достојни ћирилице,да макар престанемо да лажемо сами себе.

Дакле, држава је 2021. својим лошим законом одржала опело ћирилици уз саслужење лингвиста,а они су јој онда прошле године дали годишњи помен.

6 thoughts on “ЋИРИЛИЦА ДА СЕ ЧУВА КАО СТАРИ ЗАНАТИ”
 1. (НЕ)ВЕРОВАТНО ДОБАР (А МОГАО БИ ДА БУДЕ И КОРИСТАН) ТЕКСТ ИЗ КОГА БИ МОГЛИ И ИМАЛА ШТА ДА ОЗБИЉНО (НА)УЧИ (НА)УЧЕ СРПСКИ ЛИНГВИСТИ И (НЕ)СРПСКА ШКОЛОВАНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

  (Не)вероватно добар, језгровит и прецизан текст о узроцима пропасти српске ћирилице и малим изгледима за њено дуже преживљавање ако се у новом српском правопису поново буде багателисао став први Члана 10. Устава Србије и општа пракса у свету у решавању питања писма у свим другим престижним језицима.
  Овако добар текст (да се овим тужним поводом мало пристојно кисело нашалимо) могао би да напише још само Д. Збиљић, али би се морао и он озбиљно „натегнути“.

  1. Текст Немање Видића није добар. Он је, као и сви други Немањини текстови о ћирилици — одличан. И то, заиста, бек трунке шале.

 2. Занимљиво је место где проф.др Милош Ковића национално упориште види у вери,језику и сећању.Дакле, сећање уместо ћирилице.Некада је академик Крестић писао да су Срби у Хрватској увек бранили свој субјективитет чувањем православне вере и ћирилице. А пре неколико година објављен је његов текст у два наставка у социјалистичком Печату о пресеку духовног стања нације, у којем уопште није поменуо ћирилицу.Баш Ломпаровски!Колико знам, Видић је инжењер, а по питању ћирилице елиту је истерао на чистац.

 3. Заиста је велика национална штета што тако угледни и утицајни интелектуалци као што су универзитетски професори Мило Ломпар и Милош Ковић отворено придају недовољан значај Србске ЋИРИЛИЦЕ, као важном елементу Србског идентитета. Има у томе донекле и „духа самопорицања … “ .
  Свако поштовање дугогодишњим прегаоцима за одбрану Србске ЋИРИЛИЦЕ инжењеру Немањи Видићу и професору Драгољуб Збиљићу.

 4. По бескомпромисној континуалној борби за принцип ЈЕДНОАЗБУЧЈА – као јединог могућег модела одбране ћирилице од латиничног сатирања – Немања Видић подсјећа на митског јунака Бошка Југовића који упорно на буљуке разгони, раскринкава и опомиње опортуне српске лингвисте, и аљкаву културну политику – циљано оне од којих се расплет очекује. Не ради то Немањино инжењерско, већ дубоко патриотско срце уз јасно разумијевање грдне опасности, односно тешких посљедица, не само по тзв. идентитет, него у перспективи и голи опстанак српског народа и његове културе. М. Павић чини се најдиректније је наговијестио могући сценарио хазарске судбине нашег рјечника и писма. Игра се ћирилично коло, у народној етнологији познато као „коло наопако“!
  И кад се поред овако моћне рационалне, па и емотивне, уз то дивно стилизоване аргументације, родољубива интелигенција консеквентно креће путем издаје ћирилице (савршен графички систем!), и кад се тај галиматијас око ћирилице отеже деценијама, човјек се пита шта је узрок тог шизофреног стања српског духа. Тим више што је ствар једноставна и крајње јасна, ускладити правописну норму с уставном, сви то знамо, али као уз инат баш то нећемо. Ко то неће – зна се, ако се боји – зашто, а не жели – шта смјера, зашто одбацујемо наш заштитни „кинески зид“. Је ли то демагогија, издаја, лијеност, конформизам у толикој мјери дефинише српски ментални профил. Свака част борцима попут Немање В, Д. Збиљића и других косовских Југовића, мислим да лингвистичка хистерија из руку лингвистике добрано прелази у сферу медицине, психологије па и психијатрије. Политика никад није невина! Ћирилица је лакмус-папир општег стања српског духа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *