Проф. др Ивану Чароти честитамо 69. рођендан уз захвалност за све што је чинио и чини за српску културу и желимо му крепко здравље и пријатно славље!

Превише пажње, драга браћо Срби и сестре Српкиње, поклањамо погрешним људима – тзв. јавним личностима, који нас свакога дана бомбардују трицама и кучинама из свог испразног и нискоморалног живота. Превише пажње поклањамо формалним и неформалним политичким вођама, њиховим речима које нас, свесно или несвесно, погађају. Превише пажње расипамо на људе, које никада не би требало у уста да узмемо и чији утицај је на нас погубан, било да је то наш комшија или особа десетинама километара удаљена.

Осећамо освежење, тек када у свакодневној јурњави чујемо речи неког мудрог човека – научника, уметника, свештеника, доктора, сложимо се са њим, окачимо његове или њене речи на друштвене мреже и… то је све. Сав наш контакт и размишљање о тој мудрости се, најчешће, ту и завршава, задивимо се на трен и наставимо даље са истим начином живота.

Време је да се уозбиљимо – има толико дивних и великих људи, који заслужују нашу пажњу, који позитивно утичу на наш став према животу, науци, вери, здрављу психичком и физичком. Њихове речи нас инспиришу и покрећу, греју наша срца и подстичу да се боримо за себе; да се наоружавамо знањем, а не пушкама и тенковима; опасавамо љубављу и поштовањем, а не зидинама и бодљикавом жицом.

Данас је 16. септембар, дан када је пре 69. година (1952. у Лишчикима, Брестска област, Белоруска ССР) рођен проф. др Иван Чарота, највећи белоруски србољуб, а можда и највећи у целом (словенском) свету. Овај скромни, а изузетни човек бриљантног ума, више од 4 деценије свог живота је посветио борби за српску реч и културу у својој отаџбини Белорусији, а и шире. Написао је око 600 научних чланака, објавио десетине преведених књига са српског језика, стотине појединачних преведених песама, прича, есеја. 

Иако за њега стручњаци кажу да је високоауторитетни специјалиста у области компаративне књижевности и културологије, проф. И. Чарота све похвале прима са хришћанском скромношћу, истичући увек само духовне вредности, насупрот титуларним и материјалним. Из истог разлога се никада не хвали највишим наградама, орденима и медаљама из области културе и књижевности које је добио у Белорусији, Србији, Руској Федерацији и другим државама, које су препознавале његов значај за савремену филологију.

Овај текст нећемо оптерећивати биографским, а ни библиографским чињеницама, јер његова основна замисао није таква. Овим текстом желимо да скренемо пажњу на једног часног, скромног и доброг човека, који се несебично даје Србији и српском народу и којем се не можемо довољно одужити за све што је учинио за нас са великом љубављу и оданошћу. А те своје квалитете преноси и својим студентима на Филолошком факултету у Минску, којима свакодневно говори о лепотама Србије, поштеним људима који у њој живе и свим великим умовима рођеним у Србији.

Једно од најпознатијих дела проф. Ивана Чароте у Србији је свакако „Антологија белоруске књижевности“, која је штампана у два издања у СКЗ (1993, 2012), чији је приређивач, док је поезију маестрално превео др Миодраг Сибиновић (1937-2020). Скренули бисмо пажњу и на књиге „У сусрет Духу – Антологија белоруске хришћанске поезије“ (Београд, 2019), „Златна птица – белоруске народне бајке“ (Београд, 2020), „Наслеђе – избор из поезије Јанка Купале“ (Београд, 2020), чији је приређивач проф. др Иван Чарота. Такође, у припреми су и друге књиге, којима ће српску читалачку публику и љубитеље словенских књижевности професор тек да обрадује.

Мудрим речима Патријарха српског Павла завршићемо овај преглед: „Проћи ће све, али душа, образ и оно што је добро – остаје заувек!“ Пажљиво, браћо и сестре, бирајте коме ћете поклонити своју пажњу и чијим речима оплеменити или укаљати свој језик и ум. Прочитајте данас неку мудру изреку, песму или причу. Погледајте квалитетан снимак или филм. Научите нову реч или чињеницу. На крају дана бићете срећнији.

А проф. др Ивану Чароти, још једном, честитамо 69. рођендан уз захвалност за све што је чинио и чини за српску културу и желимо му крепко здравље и пријатно славље!

НАПОМЕНА: Редакција „Науке и културе“ такође честита професору Чароти рођендан. На многаја љета!

Д. Лазаревић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *