У ери дронова и хиперсоничних ракета, на фронт се враћа бицикла. Наиме, припадници специјалних снага Велике Британије ових дана увежбавају тактику противоклопне борбе која је помогла Украјини да преживи напад Русије у фебруару прошле године. Та тактика подразумева мале тимове војника обучених за руковање противоклопним ракетама, који се по бојном пољу крећу бициклима. Тачније, електричним бициклима које имају аутономију кретања до 300 километара.

Искуства су показала да су тимови на бициклама тешко уочљиви, да могу нечујно да се прикраду положајима противника, нападну и у да се повуку у потпуној тишини. Када се уз то у обзир узме и чињеница да електрични бицикл кошта неколико хиљада евра а да војска један џип плаћа више десетина хиљада евра, јасно је зашто све већи број армија широм света у употребу уводи електричне двоточкаше.

У овом тренутку минимум шест армија користи електричне бицикле којима је искуство из рата у Украјини указало на развој будућих трендова ратовања. Није нам познато да ли и оружане снаге Русије користе бицикле али се зна да „баћушке” имају сличну тактику за противоклпну борбу. Руси, наиме, користе теренске четвороточкаше који превозе једну или две особе, које рукују ракетама „корнет”. Ту ракету користи и Војска Србије и интересантно је да су то оруђе на западу доста потцењивали. Са подсмехом су тврдили да је то застарела ракета, тешка и вођена жицом што је одавно превазиђено. Али, од почетка рата у Украјини постало је јасно да је „корнет” поуздан, отпоран на еветуална ометања противника и да може да пробије 1000 милиметара оклопа. Међу његовим провереним жртвама су тенкови типа „абрамс” и Ираку, „меркава” у Израелу а сада и „леопарди” и „бредлији” у Украјини. Руски противоклопни тимови свакодневно постављају заседе, по потреби брзо мењају позиције и туку оклоп непријатеља.

ИЗВОР: https://www.politika.rs/scc/clanak/563149/rat-bicikle-tenkovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *