Данас се особа може идентификовати по отиску прста, зеници ока или лицу, али напредак не мирује, а Јапански научници нуде нови метод аутентификације. Развили су биометријски систем заснован на сензору који препознаје људе по саставу издахнутог ваздуха. У комбинацији са технологијом машинског учења, овај „вештачки нос“ је скоро 98% тачан.

У овом добу информација и технологије, биометријска аутентификација је критичан начин „заштите вредне имовине“. Од уобичајених, осумњичених за отиске прстију, отиске дланова, гласовa и лица, до мање уобичајених опција акустике уха и вена прстију, постоји низ биометријских података које машине могу да користе да би вас идентификовале.

„Све ове методе су засноване на физичкој јединствености сваког појединца, али нису потпуно поуздане. Физичке карактеристике могу бити копиране или чак поремећене траумом, објаснио је Chayanut Jirayupat са Универзитета Кјушу, један од истраживача. „Недавно се појавила нова класа биометријске аутентификације која користи јединствени хемијски састав даха сваке особе за идентификацију појединца.

Концентрација испарљивих једињења из коже може да буде чак неколико делова милијарди или трилион, док једињења која се издахну из даха могу ићи чак и до делова милиона“, наставља Jirayupat. „У ствари, људски дах већ се користи за идентификацију да ли особа има рак, дијабетес, па чак и ковид. Анализа је показала да се 28 компоненти даха може користити за аутентификацију.

https://www.kyushu-u.ac.jp/en/researches/view/233

На основу тога, развили су низ олфакторних сензора са 16 канала, од којих је сваки могао да идентификује специфичан опсег једињења. Подаци сензора су затим прослеђени у систем машинског учења како би се анализирао састав даха сваке особе и развио профил који ће се користити за разликовање појединца.

Након тестирања система на узорцима даха од шест људи, истраживачи су пронашли просечну тачност идентификације од 97,8%. Овај ниво се није променио ни када се број узорака повећао на 20, а групу су чинили људи различите националности, пола и старости.

Биометријска аутентификација све више замењује традиционалне лозинке. Инжењери из Сједињених Држава побољшали су метод утврђивања идентитета узорка ћелија прстију додајући још једну димензију тим двема. Нови биометријски систем има грешку само од 1% .

Аутор: ИСХС НИКА

ИЗВОР: https://borbazaistinu.rs/antihristove-tehnologije-napravljen-senzor-za-biometrijsku-identifikaciju-daha/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *