ХРВАТИМА ИЗ ЛУКСЕМБУРГА ЗАПРЕТИО ДА НЕЋЕ ДОБИТИ НИШТА АКО ХДЗ НЕ БУДЕ ЗА КОМПРОМИС   

  • Позвао муслимане из дијаспоре да 2022-ге пробосанском блоку у Српској обезбеде 80.000 гласова, односно -10-12 посланика у Народној скупштини РС. У уверењу: „Када то урадимо, онда је друга прича у БиХ“
  • Оним који су га слушали рекао је и лаж да је Дејтонски споразум предвидио измене његовог Анекса IV, односно Устава БиХ. Као главну опасност по Босну означио је „сецесионистичке политике које предводи СНСД“ и оптимистички објавио да „Додик не може побиједити“
  • Бакир Изетбеговића је у на „свечаној трибини“ у Луксембургу рекао и ово: „Становници БиХ су прије неколико вијекова били један народ, Бошњани, Добри Бошњани, а нације су се формирале у 19. и 20. вијеку. То је био лов на душе људи и о томе постоје јасни трагови. Босанци су способни, храбри људи, ратници, духовити. У Отоманском царству су, од укупно 602 године, чак 114 година велики везири били људи из Босне“
  • ФАКТИ: Историја зна да су „Добри Бошњани“ било Срби исто колико и становници Зете и Рашке. Али, хајде да условно приуватимо тезе Алијиног сина. Кад се његове „чињенице“ рашчлане и доведу до разумних закључака, добије се ово: „Добри Бошњани“, од којих су настала оба Изетбеговића и њихови једноверци стали су на страну турског окупатора против осталих „Добрих Бошњана“; били су важна и повлашћена полуга окупационог режима и учествовали у експлоатисању и тиранисању „Добрих Бошњана“ немуслимана; „Добри Бошњани“ – којима он пориче да су одувек били Срби – нису легли под окупатора, користили су сваку прилику да се против њега боре и за то су плаћали високу цену; да Цариграду и Бакировим прецима „Добри Бошњани“ немуслимани нису били потребни као раја (за порезе и кулуке) – све би их истребили…

________________________________________________________

У ЛУКСЕМБУРГУ је одржана „свечана трибина“ на којој се присутнима обратио заменик председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић.

Изетбеговић је током обраћања истакао да време бржих и олакшаних комуникација омогућава и снажнију везу између Босне и Херцеговине и њене дијаспоре, те да је уверен да ће се дио дијаспоре једног дана почети враћати у своју земљу.

– Босна вас воли, Босна вас чека да се вратите. Морамо направити уређен систем, савладати отпоре. Морамо направити модерну и ефикасну државу, земљу владавине закона, која гарантује једнакост људи, и омогућити повратак свакоме ко то жели – поручио је Изетбеговић.

БиХ, истакао је, може да збрине двоструко већу популацију у односу на тренутну. Изетбеговић је у том контексту издвојио пољопривредне, енергетске и друге ресурсе којима БиХ располаже. Говорећи о историји БиХ, указао је на специфичност земље, а њену верску и етничку разноликост је оценио као једно од највећих богатстава.

– Становници БиХ су прије неколико вијекова били један народ, Бошњани, Добри Бошњани, а нације су се формирале у 19. и 20. вијеку. То је био лов на душе људи и о томе постоје јасни трагови. Босанци су способни, храбри људи, ратници, духовити. У Отоманском царству су, од укупно 602 године, чак 114 година велики везири били људи из Босне – казао је Изетбеговић, преноси Фена.

Подсетио је замјеник председавајућег Дома народа ПСБиХ да су „Бошњаци током посљедње агресије били суочени са физичким нестанком, а држава БиХ под пријетњом уништењем.“

Данас је, подсетио је, годишњица Дејтонског мировног споразума, у којем су предвиђене измјене његовог Анекса IV, односно Устава БиХ. У том процесу су, како је казао, учествовали сви парламентарци, па и они из СНСД Милорада Додика.

Говорећи о актуелним потешкоћама са којима се БиХ суочава, Изетбеговић је издвојио сецесионистичке политике које предводи СНСД. Истакао је да такве политике прете миру и стабилности у БиХ.

– Штетност те политике је страховита. Она је упропастила стотине хиљада судбина младих људи, који су напустили земљу, а нарочито РС. Не може Додик побиједити. Може нас увести у неки лимб, кризу, али не може побиједити – поручио је Изетбеговић.

Такође је указао на настојања СНСД и ХДЗ БиХ да цели пробосански блок, који има 60 посто руку у Парламенту БиХ, сузбију у имагинарну “бошњачку квоту” од 33 одсто. Говорећи о изменама Устава и изборног законодавства, Изетбеговић је поновио да је нужно променити овлаштења и надлежности домова народа, а да је могуће решити и питање избора чланова Председништва БиХ.

– Ако ХДЗ не буде спреман на компромис, онда неће добити ништа – казао је Изетбеговић.

Изетбеговић је позвао дијаспору да се региструје и гласа на предстојећим изборима, нарочито у Српској, гдје ће пробосанске странке, како је казао, коначно понудити јединствену заједничку листу.

– Нама треба 80.000 гласова у РС, да у Народној скупштини РС-а добијемо 10 или 12 мандата. Када то урадимо, онда је друга прича у БиХ. То је један дан у четири године. Бирајте кога год хоћете, али бирајте оне који воле БиХ – поручио је Изетбеговић.

Манифестацији су организовали Бошњачко удружење ЦЦИН и Центар за дијаспору “Мрежа”.

 

ИЗВОР: http://fakti.org/posrbljene-vesti/alijin-sin-i-srbi-su-dobri-bosnjani-a-najbolji-dobri-bosnjani-smo-mi-koji-smo-sluzili-turskoj

One thought on “Алијин син: И Срби су „Добри Бошњани“, а најбољи „Добри Бошњани“ смо који смо служили Турској”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *