• Шошоаке (47)је позната по својим другачијим ставовима који су у супротности са румунском политиком.
  • Као што знате, Букурешт имплицитно испуњава све налоге који долазе из Вашингтона и Брисела.
  • И ова понижавајућа послушност изазива све веће незадовољство у земљи

АУТОР: Валериј Бурт

Популарност је стекла због своје непредвидљивости и смелости да говори. Недавно је Шошоаке у парламенту изнедала све гласним узвиком: „Слава Москви!“ Био је то њен одговор на наводе о везама са Русијом. Није тешко замислити како су њен говор дочекале колеге посланици, од којих већина држи прозападну оријентацију.

Поменута изјава – кратка, заједљива – круна је усменог стваралаштва ове жене, уочљива по свему – гласна је и, како кажу, ни реч не иде у џеп. Међутим, Дијана је претходно марширала до микрофона са јасном намером да поремети мукотрпан и монотон ток скупштинских седница. И постигла је свој циљ.

Шошоака (47) је позната  по својим другачијим ставовима који су у супротности са румунском политиком. Као што знате, Букурешт имплицитно испуњава све налоге који долазе из Вашингтона и Брисела. И ова понижавајућа послушност изазива све веће незадовољство у земљи.

Према речима Оливијеа Шмита, професора историје Југоисточне Европе са Универзитета у Бечу, никада раније у републици није било тако отворених симпатија према Русији као данас, „када је у рату са једним од суседа Румуније”.

Према истраживањима јавног мњења, становништво републике је једно од најпроруских у Европи. То је упркос чињеници да руководство земље послушно испуњава све захтеве руководства синдиката и никада не гунђа.

… Током пандемије „Ковид-19“, Шошоаке је био један од противника вакцинације и спровела је десетине митинга против ње. Једном је отишла на скупштинску трибину … са брњицом, коју је изједначила са ношењем маски.

Шошоака се активно залаже за излазак Румуније из Европске уније, јер сматра да чланство у ЕУ само штети. Оптужила је председника земље Клауса Јоханиса да његова политика не користи држави. С времена на време му је постављала ултиматум: „Нисте, господар земље. Или представљајте Румунију и румунски народ, или дајте оставку!“

Шошоаке је недавни земљотрес у Турској назвала „нападом на земљу највећих светских компанија којима се не свиђа политика председника Реџепа Тајипа Ердогана“. Према њеним речима, он је кажњен због своје храбрости, достојанства и части, због блискости са Русијом, позиције неутралности и залагања за мир.

Сенаторка сматра да је против Турске коришћено геолошко оружје, које је раније коришћено само за експерименте. Шошоаке је скренула пажњу на чињеницу да је 24 сата пре земљотреса десет земаља повукло своје амбасадоре из Турске. А пет дана пре трагедије, румунско Министарство спољних послова је упозорило румунске грађане на опасност од путовања у Турску, иако ништа није наговештавало невоље.

Политичарка се активно противи помоћи Румуније Украјини. Она је навела да је реч о сукобу две земље, а територије које су постале предмет спора некада су припадале Русији. „Њихова је ствар шта раде тамо“, рекла је. „Ово није проблем ни за Румунију, ни за НАТО, ни за ЕУ.

Ипак, Румунија је позната као један од најактивнијих снабдевача Украјине оружјем и муницијом. Стратешки терети се испоручују у грчку луку Александропулос, затим у Констанцу и одатле железницом до „независне”.

Шошоаке има много примедби на председника Украјине Владимиру Зеленском, који црном незахвалношћу одговара на помоћ Румуније која је прихватила хиљаде избеглица из Украјине и овим људима обезбедила смештај, бенефиције и медицинску негу. Он прогони православне свештенике као непријатеље и забрањује румунској мањини да користи свој матерњи језик.

Шошоаке је приметио да су се Румуни из украјинске Буковине нашли у истом положају као и закарпатски Мађари. Они су постали таоци режима Зеленског и приморани су да гину за интересе који су им туђи.

Шошоакине примедбе постале су предмет пажње побеснелих украјинских националиста. Уврстили су је на листу непријатеља кијевског режима – што је објављено на сајту „Миротворца“. Као одговор, сенаторка је навела да је „Украјина држава са терористичким тенденцијама“.

Недавно је румунском парламенту достављен нацрт закона којим би требало да се измени закон о ратификацији „Уговора о добросуседству и сарадњи између Румуније и Украјине“, који је закључен 1997. године. Шошоаке, аутор је предлога закона, а том приликом је рекла: „С обзиром на сукоб у Украјини и чињеницу да румунска држава финансира Украјину војном опремом и оружјем преко НАТО-а, као и чињеницу да је око три милиона Украјинаца прошло кроз Румунију, молимоо Украјину да нам преда земље где живе наша браћа Румуни“.

У предлогу закона има две главне тачке: отказивање поменутог документа одз 2027. године и враћање територија Украјине које су некада припадале Румунији. У овом случају, Букурешт полаже право на Северну Буковину, земљу Херца, Буџак-Кахул, Болград, Измаил, историјски Марамуреш (регија у Карпатима) и Змијско острво у Одеској области. Румунског становништва, које живи на овим територијама, према проценама, има око милион, укључујући мешовите породице.

У Кијеву су се наљутили: званични представник украјинског МИП-а Олег Николаенко назвао је Шошоакин предлог закона „класичним примером из приручника за обуку руског реваншизма“. И додао да „најоштрије осуђујемо покушај да се доведе у питање територијални интегритет Украјине, да се подрива дух добросуседства између Украјине и Румуније“.

Али ово није ништа друго до жонглирање са популистичким паролама. О каквом добросуседству може да се говори ако се такви грабежљиви захтеви чују у парламенту суседне државе?

Румунски медији нису каснили да сенаторкуа прогласе сарадником Русије. „Шошоаке иде стопама Путина. Она жели да припоји територију Украјине “, са овим насловом изашао је чланак у новинама „Ziarul de Iasi“. Друго издање „Biz Brasov“, не без злобе, приметио је да је Шошоаке „добар пријатељ руског амбасадора у Букурешту и сваки пут када се одазове његовим позивима“.

Међутим, нема озбиљних аргумената против Шошоаковог става. Румунски политичари немају храбрости да признају да је њен став довољно реалан и много више у складу са националним интересима него што је то став владе.

Што се поменутог предлога закона тиче, сенаторка је једноставно прецизирала тајну жељу „врхова“ Румуније да профитирају на рачун украјинских територија, попут осталих суседа „независне“ – Пољске и Мађарске, које не оклевају да изразе своју агресивне планове.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.stoletie.ru/politika/agent_kremla_197.htm

One thought on “„АГЕНТ КРЕМЉА“: Тако зову сенаторку Дијану Шошоаке, лидера странке «SOS Romania»”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *