У суботу 14. јануара 2023. у хотелу Њујоркер, у срцу Менхетна, Теслина научна фондација (ТНФ) из Филаделфије, у сарадњи са ТНФ Србија и Генералним конзулатом Србије у Њујорку, одржаће 10. конференцију под називом „У духу Тесле“.

Конференција ће трајати од 9 сати ујутру до 21ч, а програм ће водити амерички глумац српског порекла Џек Димић и глумица Лана Ашанин.

Из канцеларије градоначелника Њујорка, стигла је потврда да ће градоначелник Ерик Адамс присуствовати Тесла конференцији од 19:30 до 20ч  када ће се и обратити учесницима конференције.

Никола Лончар, оснивач и председник ТНФ је рекао: Прошло је 80 година откако је Никола Тесла напустио овоземаљски живот, али на земљи је остало много тога што нас свакога дана подсећа на њега и његов допринос цивилизацији. Тесла наставља да живи захваљујући његовим патентима, али и захваљујући бројним научницима, писцима и уметницима којима је он инспирација и узор за њихов рад и стваралаштво.

Тесла је преминуо 7. јануара 1943, а само три дана касније одржана је Комеморација поводом његове смрти коју је преносио Радио Њујорк. Градоначелник Њујорка, Фиорело Ла Гвардија, прочитао је дирљив опроштајни говор. Поносни смо што ће нам се на десетој Тесла конференцији придружити градоначелник Њујорка Ерик Адамс.

Већ једну деценију бројни поштоваоци Тесле се окупљају на Међународној конференцији у Њујорку посвећеној нашем генију. Зато правимо што прихватљивији и једноставнији програм како би био разумљив што већем броју посетилаца наше годишње манифестације, али и свима који ће нашу конференцију да прате директно, преко Интернета, на You Tube каналу TeslaTalk.TV.“

Неколико учесника конференције у Њујорк долази из Србије, а међу њима су и др Драган Станић, председник Матице Српске из Новог Сада;  Саша Јевтић директор основне школе из Крушевца која је прва у Србији отворила Тесла Клуб за едукацију младих, као и Сестре Гобовић, познате по извођењу српске етно музике, али и по нумери „Никола Тесла“ која ће отворити конференцију.

Предавачи на Тесла конференцију стижу из Чикага, Сан Дијега, Неваде, Бостона, Охаја и из Уганде (Африка).

Међу њима је и Проф. др физике Мирјана Поповић Божић из Бостона која каже: „Привукла ме је тема првог дела конференције која је у форми питања: Како успоставити најбољу могућу сарадњу између Тесла клубова у домовини и Тесла клубова у дијаспори и како мотивисати школе да укључе Тесла клубове у школски програм. У моме излагању ‘Бајка о електрицитету за Никола Тесла клубове и за СТЕАМ* образовање’, предлажем одговор заснован на Теслином чланку ‘Чудесни свет који ће бити створен помоћу електрицитета’. Чланак је објављен давне 1915. Веома ме занима излагање Др Гордане Вуњак Новаковић које ће бити у послеподневним сатима.“

Из ТНФ истичу да су током претходних година наградили медаљама, орденима, плакетама, бистама и Тесла рељефима велики број институција и појединаца који се баве проучавањем Теслиног дела и промоцијом Тесле.

Добитници награде „У духу Тесле“ (Tesla Spirit Award) за 2022. годину су Стен Ватс (Stan Watts), вајар из Америке који је урадио најбољу Тесла скулптуру у 21 веку; Ерик Адамс, градоначелник Њујорка за подршку и промоцију Теслиног дела; менаџмент хотела Њујоркер за 10 година успешне сарадње са ТНФ, др Драган Станић, председник Матице Српске и многи други заслужни појединци.

Награду за животно дело добиће Др Марк Ј Сајфер, Теслин биограф, који је докторирао на тему „Теслини патенти и живот“.

Пише: Марина Булатовић

Фото: Архива ТНФ

Више информација Никола Лончар:  teslinnarod@gmail.com

*СТЕАМ скраћеница на ЕНГ за: Наука Технологија Инжењерство Уметност и Математика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *